Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örn avgår som vd för SR

Annons

Peter Örn avgår som vd för Sveriges Radio.

"Det har under den senaste tiden blivit tydligt att vi har olika uppfattningar i några frågor som rör det framtida arbetet och därför kom vi båda till slutsatsen att detta är rätt tidpunkt att avsluta uppdraget", säger Peter Örn och SR:s styrelseordförande Ove Joanson i en gemensam kommentar.

Peter Örn och Ove Joanson träffades i fredags för att diskutera framtiden och enligt pressmeddelandet hade båda, oberoende av varandra, kommit fram till att Örn borde lämna vd-stolen.

"Peter Örn har genomfört ett antal nödvändiga men smärtsamma förändringar och han har gjort det med den humanism och med den omsorg om public service som är hans kännetecken", säger Ove Joanson i pressmeddelandet.

Peter Örn får ett avgångsvederlag som omfattar tolv månadslöner. Styrelsen förordar förra programdirektören Kerstin Brunnberg som tillförordnad vd.

Peter Örn inledde för ett par år sedan ett omfattande förändringsarbete på SR. Kanalstrukturerna gjordes om, den fast anställda personalen skulle minskas och mer pengar skulle satsas på programproduktion och inte minst extern sådan. Planerna byggde i stor utsträckning på en utbyggnad av den digitala Dab-radion och därför var det ett stort bakslag när den förra regeringen i december 2005 stoppade alla planer på en fortsatt utbyggnad.

Och fler bakslag skulle komma. Förändringarna av den gamla kanalstrukturen, främst P1, har fått mycket hård kritik. Gamla P1-lyssnare har klagat på nya program som finns i kanalen och många hävdar att innehållet blivit ytligare.

Den senaste motgången kom i samband med ett sparpaket som ledningen tvingats sjösätta sedan programbolagets kostnader för 2007 sprungit förbi intäkterna. Styrelsen beslutade att 152 personer skulle beviljas avgångsvederlag, men när ansökningstiden gick ut för en dryg vecka sedan hade närmare 340 ansökt om att få sluta. Facket tolkade detta som en missnöjesförklaring mot den nuvarande ledningen.

TT

Mer läsning

Annons