Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Orimliga kostnader"

Annons

Han representerar pensionatet vid Samuelsdals golfbana som endast serverar mat under sommarmånaderna, dessutom i liten omfattning. Enligt den nya EU-anpassade livsmedelslagen måste pensionatet ändå inspekteras åtta timmar på ett år till en kostnad av 4800 kronor.

"Kostnaden är orimligt hög. En halvering av beloppet synes rimligt", skriver Nordström i klubbens överklagande till länsstyrelsen som nu ska överpröva miljönämndens beslut.

Klubben är inte ensam om att reagera över prishöjningarna.

Flera företag har hört av sig till Faluns miljönämnd och ytterligare ett matställe, restaurang Berguven, har valt att gå vidare till länsstyrelsen.

Även för kommunens tre livsmedelsinspektörer innebär den nya lagen en omställning. Tiden som avsätts för tillsyn ökar markant och eftersom inspektionerna från och med i år ska betalas av restaurangerna lär branschen också ställa krav på att tillsynen verkligen blir av.

-Tidigare har vi inte hunnit till alla matställen hela tiden, men nu är vi pressade att hinna med, säger livsmedelsinspektör Siv Björkbacka, som utgår ifrån att skärpningen också innebär att det blir mindre snusk på restaurangerna.

Med den nya lagen ska alla matställen riskklassificeras. Ju mer omfattande matberedning desto högre risk. Storleken på verksamheten spelar också in. En hög risk innebär tätare inspektioner och högre kostnader för restaurangen. Om verksamheten är ideell eller kommersiell spelar ingen roll, det är bara riskerna som bedöms.

-För en liten verksamhet som gör väldigt mycket av matlagningen själv blir det betydligt dyrare än förut, säger Björkbacka.

Inspektörerna ska också ta hänsyn till sina erfarenheter av restaurangerna. Men från början hamnar alla i samma så kallade erfarenhetsklass. Om restaurangen framöver sköter sig bra kan avgiften komma att sänkas och tvärtom.

-Det ska fungera som en morot för restaurangerna så att de tar egenkontrollen på allvar, förklarar Björkbacka.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons