Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orestrands kök stängs?

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningen, där kostenheten ingår, överväger att stänga Orestrands kök i Furudal för att spara pengar. I stället ska matlagningen för de äldre skötas från närbelägna köket vid Furudals skola.

- Orestrands kök är personalkrävande eftersom det är öppet alla dagar i veckan. Vid Orestrands kök arbetar tre personer. Köket serverar i snitt 20 frukostar, 45 luncher och 20 middagar. Vi funderar att slå ihop produktionen med den vid nyrenoverade Furudals skola. Kapaciteten finns vid skolköket för att klara det, säger Bjuhr Hedlund.

Enligt huvudplanen ska de tre anställda vid Orestrand få behålla sina tjänster inom kommunen. Två går till Furudals skolas kök för att möjliggöra ett öppethållande under veckans alla dagar. En anställd vid köket i Orestrand erbjuds en vakant tjänst vid ett kök i Rättvik.

- Det känns bra att ingen blir utan jobb, säger hon.

De äldre vid Orestrand ska inte drabbas av en köksstängning. Barnen och de äldre får separata menyer, som i Boda. Ingen texmex-mat i äldreboendet således.

- Stekt sill är heller inget man kan servera till barn. Men däremot går kalops och korv med potatismos över generationerna, säger hon.

De lunchgäster som brukar besöka restaurangen vid Orestrand ska inte heller lida någon skada.

- De är välkomna att köpa lunch vid Furudals skola, säger hon.

Ett konkret förslag ska vara klart före nästa vecka. På tisdag träffar kostchefen de fackliga företrädarna för att diskutera saken.

- Inget är klart. Vi går just nu efter två linjer. Parallellt med den här planen granskar vi också om det går att driva köket i Orestrand vidare, som personalen vill.

- Om det blir en stängning är tanken att det ska börja gälla från och med 1 september, säger hon.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons