Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsvakter utbildas

Annons

För att kunna bli ordningsvakt får man inte var dömd för något brott och det gäller att vara i god fysisk form. Vidare ska man avlägga ett prov i svenska. Dessutom ska man ha fyllt 20 år.

Elva personer genomgår årets utbildning. Samtliga bekostar den själva. Utbildningen pågår under två veckor och det är polisen som håller i den. Polisen har även ansvaret för att tillräckligt många ordningsvakter utbildas.

- Vi behöver inte annonsera om att utbildningen hålls. Folk söker den ändå. Flera av de som går utbildningen har jobbat i krogbranschen, säger Lars-Göran Jansson, polisinspektör vid polisen i Dalarna.

Det råder en stor förvirring mellan begreppen väktare och ordningsvakt. Som väktare skyddar du annans egendom, men som ordningsvakt har du betydligt större befogenheter.

Det primära uppdraget är att upprätthålla allmän ordning. Frånsett polisen är ordningsvakter den enda yrkesgrupp som får använda våld i sin yrkesutövning. De har dessutom rätt att omhänderta berusade personer enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB.

Efter att man har genomgått utbildningen utfärdar polisen ett förordnande och den som har genomgått utbildningen och klarat den får börja arbeta som ordningsvakt. Efter tre år ska en ordningsvakt genomgå fortbildning.

- Nu för tiden väljer ganska många att ha det som ett yrke. Förr var det ett extraknäck för många, säger Lars-Göran Jansson.

I utbildningen ingår yrkesetik, juridik, akutsjukvård, kunskap om droger, diskriminering, konflikthantering och självskydd, brandsläckning och mycket annat. Slutligen avlägger deltagarna ett skriftligt och ett praktiskt prov.

Många av dem som blir ordningsvakter börjar arbeta på krogar eller i köpcenter.

Två av dem som genomgår utbildningen är Susanne Axelsson och Andreas Heurlin. De är båda övertygade om att utbildningen ger dem större möjligheter till att hitta bättre arbeten.

- Jag vill bredda mina kunskaper. Jag är väktare i grunden och har arbetat som det i tre år, säger Susanne Axelsson, som förmodligen kommer att börja arbeta på en krog i Sälen.

- Men jag skulle även vilja arbeta på sjukhus eller vid en domstol

Andreas Heurlin har alltid tyckt om serviceyrken.

- Det är kontakten med människor jag tycker om. Jag är väktare för tillfället och arbetar med värdetransporter. jag har väntat ett och ett halvt år för att genomgå utbildningen, säger han.

- Det är viktigt att folk på krogen ser oss som en hjälp och inte som ett hot, säger Susanne Axelsson.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons