Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordningsbetygen en relik

Annons

Ordningsbetygen är en relik från äldre tider, ett steg tillbaka, som högern med hjälp av sina tidningar fått att verka nytt och modernt. Svärord framställs som någonting samhällsfarligt fastän det är en del av de flesta människors språk.

Det är bara när det gäller skolan som något sådant som ordningsbetyg skulle kunna verka vettigt.

Det finns i dag ingen tro alls på att unga skulle kunna ta ansvar för sina studier eller sina liv. Allt som ungdomar gör går visst bara att bemöta med våld eller tvång.

Unga som bara vill roa sig bemöts med polis och väktare och lämnas ingen plats om de inte har pengar. Unga i skolan bemöts ensidigt med regler och lagar som helt saknar förståelse för den situation du befinner dig i.

Detta stänger ute unga människor från beslutsfattande, gör dem ännu mer till barn fastän de nästan är vuxna.

Gymnasieelever är fullt kapabla att ta beslut om sina studier - ge oss makt så kommer vi att visa vår förmåga att ta ansvar. Det gäller överallt i samhället.

Dagens elevråd är knappt demokratiska och har ingen konkret makt. Elevråden ger dig inte heller nån makt över din studiegång. Till och med i arbetslivet har demokratin nått längre. Du har mer kontroll över din situation när du arbetar, med planerade arbetstider och fackföreningar som tar till vara dina intressen.

De flesta inser att platta hierarkier och ett mer avslappnat ledarskap ger bättre företagsklimat. Men skolan är tydligen en plats där respekt för läraren är lika med rädsla och där ordning och reda är lika med orättvisa regler.

Elevmakt innebär ansvar. Att dessutom gymnasieskolan ska införa ordningsbetyg är helt besinningslöst - gymnasiet är ju en frivillig utbildning.

AXEL, TOG STUDENTEN DETTA ÅR

Mer läsning

Annons