Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordning och reda i hallen

/
  • Smart förvaring. Även små hallar rymmer mycket om man tänker till. Genom att använda hela väggen ända upp till tak ryms här både kläder och saker som förvaras i snygga flätade korgar. Under trappan har saker som inte behöver nås varje dag stoppats undan.
  • Ordning och reda med var sak i sin låda. Plats för mycket förvaring, men ändå snyggt.

Annons

Mycket ska rymmas i en hall. Ytterkläder och skor ska vara lättillgängliga och mobilen och nycklarna ska helst kunna plockas upp på vägen ut. Dessutom ska den vara lätt att hålla ren, se trevlig ut och vara en del av hemmet, det vill säga, låta inredningen avspegla resten av huset. Hallen är ju det första som möter både dig själv och dina gäster.

Tålig färg: Hallen är ofta utan fönster och därför mörk. Satsa gärna på ljusa färger för att den inte ska kännas trängre än nödvändigt. Lägg sedan till en eller flera detaljer som fångar besökarens uppmärksamhet, exempelvis förstoringar av egna foton.

Om du hellre vill ge ett varmt intryck och vill satsa på mustiga färger får belysningen ägnas lite extra tanke.

Det blir lätt smutsigt i hallen, inte bara på golvet utan ända upp på väggarna när hunden ruskar på sig och barnen sliter av sig stövlarna. Därför kanske inte en ömtålig matt väggfärg är det smartaste. Kanske en panel en bit upp på vägen kan vara något för att skydda väggen ytterligare.

Om man väljer att måla väggarna kan det vara roligt att tapetsera en av väggarna i en mönstrad tapet. Det går att ta ut svängarna eftersom man inte tillbringar så mycket tid i hallen.

Vad gäller golv bör det självklart vara tåligt eftersom grusiga skor och annat lätt repar ett trägolv. Det ska också vara lätt att svabba av när för mycket smuts dragits in.

Smart möblering: Hallen är ofta liten. Därför är det bra att tänka i möbler med dubbla funktioner, till exempel en bänk som fungerar både som sittplats och förvaring för mössor och vantar. Ge varje familjemedlem en egen låda eller förvaringsbox för diverse småsaker.

Det krävs mycket plats för ytterkläderna. Om man har möjlighet att bygga in garderober eller på andra sätt dölja kläderna, till exempel bakom ett draperi, ger det ett rent och städat intryck.

Detsamma gäller skor. En skohylla är självklart praktisk men med skoskåp kan skorna gömmas undan.

Tänk också på att man sparar mycket tid och besvär om barnen har egna krokar som de når att hänga upp kläderna på själva.

Fakta: Tips om hallar

  • En garderobsdörr kan rymma en spegel, ytterdörren kan målas med griffeltavlefärg och fungera som kom ihåg-plats och det finns en rad smarta nyckelskåp och andra förvaringar som tar minimal plats. En smart lösning kan också vara att ha en stol som fälls ner från väggen när skor ska tas på.
  • Tänk igenom vilka vanor och vilka behov familjen har. Vart ska posten ta vägen? Var ska mobilerna ligga när ni är hemma?
  • Satsa en halv dag inför varje ny årstid då kläder plockas fram från exempelvis källare eller klädkammare och de som just använts tvättas och hängs undan. På det sättet hålls mängden saker nere ordentligt. Se också om du kan ha skor i garderober i sovrummet till exempel istället för att ha alla i hallen.

Mer läsning

Annons