Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordna ett temakalas – gör så här!

Annons

Klassiskt barnkalas

För vem? De flesta barn, men särskilt de minsta, som främst tycker det är roligt att leka utan några speciella arrangemang.

Hur? Rakt upp och ned. Med tårta, saft och bullar, fri lek, och en fiskdamm med frukt- och godispåse innan hemgång.

Vilken tid på året? Året runt.

Kostar? Med eget tårtbak klarar du dig på ett par hundra kronor, inklusive roliga servetter och sugrör. Med bullar och tårta från konditiori får du räkna med mer.

Tips: Gör en fin personlig inbjudan i datorn, kanske med en bild på födelsedagsbarnet. Skriv när kalaset börjar – och när det slutar. Små barn klarar inte av upphetsningen så länge, ett par timmar räcker. Dessutom kan det vara skönt för dig som ordnar att veta när det är över&

Prinsess- & prinskalas

För vem? För barn i en prinsessig period.

Hur? Här är det mer temat än aktiviteterna som gäller. Tänk rosa, och sedan lite mer rosa. Skriv i inbjudan att det är ett prinsesskalas, och att man gärna får klä sig som en prinsessa eller prins om man vill.

Vilken tid på året? Året runt.

Kostar? Behöver inte bli mycket om man bakar själv. Lägg pengar på dekorationer.

Tips: Låt barnen börja med att tillverka sina egna prinsesskronor av metallpapper och tejp. Rosa duk, rosa tårta (några droppar röd karamellfärg i grädden), dekorera med silverkulor och strössel, rosa pappmuggar. Rosa rosor på bordet. Tårtunderlägg som bordstabletter. Aktivitet kan vara att göra sitt eget halsband.

Skateboard-, cykel- eller klättringskalas

I KFUM-hallen i Borlänge finns flera olika rum där man kan åka skateboard/cykel /rullskridskor i många olika ramper av olika svårighetsgrad. Ettt rum med klätterväggar finns också. Instruktörer går att ordna. Klättra kan man göra från 4-5 år, cykel/skateboard passar lite äldre bättre. Rum där man kan fika (ta med eget) finns. Ring för mer information.

Sportkalas

För vem? För alla barn som gillar att röra på sig och röja runt. Bra alternativ för den som vill bjuda många. Sporttokiga killgänget kan spela fotboll eller innebandy medan skeppsbrott kan passa bättre för en mera blandad grupp av barn. Man kan också varva med lekar av typen "Under hökens vingar”.

Hur? Sköter sig i stort sett av sig själv. Var dock beredd att agera domare, med handräckning vid de svåraste momenten på ett skeppsbrott och lugna ner gänget emellanåt - det kan gå ordentligt vilt till.

Kostar? Hyra av en idrottshall på någon skola brukar kosta runt 150 i timmen. Två timmar är dock ett minimum om man ska hinna med att fika och dessutom plocka fram och undan saker. Kontakta din kommun för uppgifter om lediga tider och exakt pris. Många kommuner har bokningsmöjligheter på nätet. Sök dig fram på din kommuns hemsida.

Tips: Låna ihop några extra innebandyklubbor och ta med som reserv ifall något barn inte har egen. Ta med några plåster, något skrubbsår blir det alltid.

Kalas med hemlig gäst

Vanligt kalas hemma men med hemlig gäst, exempelvis en trollkarl (kolla vad exempelvis MR UDD kostar)

Discokalas

För lite större barn som inte längre vill ha kalas men ändå fest. Hemma i en källare eller i lokal. Blinkande ljus, musik , popcorn, mörkt.

McDonaldskalas

För vem? Föräldern som vare sig orkar eller har tid, men som är beredd att betala.

Hur? Gör en beställning på din lokala restaurang. Se hemsidan www.mcdonalds.se. Det går även att välja teman på vissa restauranger: McDonaldskalaset, Prinsess- & riddarekalas, eller indiankalas. Kalaset ska ha minst sex barn och max tolv barn. Det finns en värdinna som leker med barnen. De får också en rundvandring i restaurangen. I priset ingår Happy Meal och en glasstårta till efterätt. Kalaset håller på i två timmar.

Vilken tid på året? Året runt

Kostar? 70 kronor per barn för vanligt kalas, 80 kronor per barn för temakalas, endera utklädnad till prinsessa eller riddare, eller ansiktsmålning.

Tips: Gör det ännu enklare genom att e-posta inbjudningarna via någon av de mallar som företaget erbjuder på sin hemsida. Här finns också mallar att skriva ut för snigelpostinbjudningar och placeringskort. För barn under fyra år bör åtminstone en vuxen vara med.

Bowlingkalas

För vem? Föräldern som vare sig orkar eller har tid, men som är beredd att betala.

Hur? Ring och beställ. Svenne & Chrilles bowlinghall under Scandic i Falun och Citybowling i Borlänge är två hallar i länet som har speciella barnarrangemang. Kolla med din lokala bowlinghall för erbjudanden och paketlösningar.

Vilken tid på året? Året om.

Kostar? I Falun kostar det 65 kronor per barn, då bowlar man en timma, med instruktion innan, och så bjuds gästerna korv med bröd, festis och en glass till efterrätt. Att hyra en bana (räcker till 3-4 personer) kostar 110 kronor per timma med familjepris. För barnkalas med enbart banhyra får man ta med sig sitt eget fika. I Falun finns skor från storlek 30 att låna. I Borlänge kostar det 70 kronor per barn. Då ingår instruktion, en timmas bowling, korv med bröd, festis, glass och en pokal till födelsedagsbarnet. Att hyra en bana kostar vardagar före kl 17 med familjepris 120 kr. Efter 17 kostar det 180 kronor. I Borlänge finns bowlingskor från stl 28 att låna.

Tips: Även små barn kan bowla med lite hjälp. Men någon eller några föräldrar måste vara med för att hålla uppsikt.

Badkalas

För vem? Alla plasksugna barn, dvs de flesta. Föräldern som inte har tid att ordna själv, men som är beredd att betala och vara med och hålla uppsikt.

Hur? Bokas via någon av länets simhallar. Ring och hör vad de kan erbjuda. Finns flera olika varianter och prisklasser, se exempel nedan.

Vilken tid på året? Året om.

Kostar? Lugnets simhall i Falun har tre alternativ. Badtiden har ingen annan gräns än hallens öppettider, men däremot bokar man en särskild tid för själva fikastunden. Max 30 barn per kalas, ingen nedre åldersgräns. För varje grupp ingår gratis badentré för två vuxna (de får inget fika). Badinträde plus hamburgare, strips och cola kostar 60 kr per barn. Med muffins, saft och glass, 50 kr per barn. Alla måltider inne i simhallen. Glass och annat går att köpa från kafeterian. Kalas kan hållas fredag, lördag och söndag.

Äventyrsbadet Aqua Nova/Maserhallen i Borlänge ordnar också barnkalas för minst fem och max 15 barn, för barn upp till 15 år. Föräldrar bevakar själva barnen och ansvarar för deras säkerhet. En vuxen per fem kalasbarn har gratis inträde. Det finns tre paket: bad i tre timmar, plus korv med bröd, liten läsk, godispåse, glasspinne och liten present till födelsedagsbarnet kostar 90 kr per barn. Bad i tre timmar, pannkakor med grädde och sylt, saft/mjölk, godispåse, glasspinne och liten present till födelsedagsbarnet kostar 100 kr per barn. Bad i tre timmar, hamburgare med bröd och strips, liten läsk, godispåse, glasspinne och liten present till födelsedagsbarnet kostar 120 kr per barn. De vuxna bjuds på kaffe och kaka.

Tips: Du som vill spara pengar kan göra det rejält genom att ordna eget fika, en möjlighet som erbjuds för barnkalas på Lugnet. Med eget fika kostar det 25 kr per barn, då ingår badentrén till barnen, två vuxna gratis entré, och personalen dekorerar med ballonger och dukas upp med muggar och assietter inne i simhallen. Ta med saft, kakor och bullar. En glasspinne går att köpa till i fiket.

Wild kids-kalas i skogen

För vem? För föräldrar som är beredda att lägga ner lite tid på förberedelser och hellre kommer ganska billigt undan. Passar alla barn. Anpassa uppdragen/ tävlingsgrenarna efter barngruppen.

Hur? Tänk ut ett antal uppdrag eller tävlingsgrenar som barnen kan göra. Åk gärna till platsen du tänkt dig och reka innan, så att du vet hur det ser ut och vet vilka naturliga element du kan använda dig av i tävlingarna.

Låt barnen samla ett visst antal kottar på tid, springa en enkel hinderbana (använd dig av trädgrenar, stubbar etc som finns på plats), hoppa en viss sträcka på ett ben, eller äta kokosbollar/få upp ett äpple som ligger i en vattenhink, utan att använda händerna. Bara din egen fantasi sätter gränserna.

Det är en fördel om mindre barn tävlar tillsammans i en enda stor grupp för att vinna priset, som kan vara dagens frukt- och godispåsar. Större barn kan tävla individuellt och då kan vinnaren få ett litet särskilt pris medan alla deltagare får exempelvis en godispåse för väl utfört uppdrag.

Efteråt, eller i halvtid, får alla barn fika som du själv tagit med. Det behöver inte vara märkvärdigt; vanliga bullar och några kakor smakar mums ute i skogen.

Vilken tid på året? I princip året runt. Enklast under vår, sommar och höst. Men det går att anpassa till vinterväderlek och då kan korvgrillning och varm saft passa bättre.

Kostar? Blir snarare billigare än om kalaset hålls hemma. Tårta är överflödigt ute i skogen och inga särskilda dekorationer behövs.

Tips: Se till att du får med dig alla saker hemifrån som kan tänkas behövas för de olika tävlingsgrenarna. Plus fikat och godispåsar eller eventuella andra pris. Det är inte kul att upptäcka att man glömt något när man står där ute i skogen. Tänk på att det går åt mycket dryck om det är sommar och varmt.

Annons