Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordet i fokus i midsommarhelgen

Annons

Språkvårdarna står i fokus vid årets midsommarfirande runtom i Malungs kommun. I stort sett följer firandet traditionen med majstångsresning, musik och dans.

Som ett extra lokalt inslag kommer årets kulturpristagare att få sina utmärkelser under temat Ordets år, dels föreningens Talô mâlungsmål och dels Transtrandsmålsgrupperna.

Detta sker vid de två största midsommarfestligheterna i kommunen, vid Malungs hembygdsgård och vid Olnispagården i Sälen.

Vid Malungs hembygdsgård medverkar spelmän och folkdansare i samband med majstångsresningen. Jörgen Olsson från kommunens kulturnämnd kommer att dela ut kulturpriset till malungsmålsföreningen. I Malungs kyrka blir det på midsommaraftons kväll en konsert med Gudrun Engberg trio.

Till Olnispagården i Sälen anländer spelmännen till festen i lövade båtar på älven. Det är en gammal tradition i bygden. Efter majstångsresningen presenterar Torbjörn Korssell ett underhållningsprogram med flera lokala artister. Bland andra Johan Eriksson, som också i egenskap av representant för kulturnämnden, kommer att dela ut kulturpriset till Transtrandsmålets egen akademi.

Nytt för i år i Sälen är att byalaget i samarbete med Gästis kommer att ha kvällsarrangemang med mat och underhållning.

Midsommaren firas förstås på flera platser i kommunen. Bland annat i Sörsjön där den nya, fina rastplatsen vid Kvickertjärn är samlingspunkten för firandet. På kvällen är det sedan premiär för pubafton med serveringsrättigheter hos kooperativet Dalen.

I Rörbäcksnäs är det hembygdsföreningen och församlingen som har midsommarfest vid hembygdsgården. Nya prästen Anna-Lena Moberg och dragspelaren Sverre Hansson medverkar.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons