Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Order värd 500 miljoner till ABB

Annons

Han berättar att det ger ingenjörerna vid enheten Substations i Västerås en mycket god beläggning.

- Som tur är har vi några år på oss så i Ludvika där både High Voltage Products och Transformers har rekordbra beläggning så kan de få in det här i fabrikerna, skrattar Magnusson.

Huvudentreprenör i projektet, värderat till omkring 9 miljarder kronor, är franska Électricité de France som ska ha kraftverket i drift i november 2009.

De har anlitat General Electric Energy (GE) i Norge för bygget av genereringssystemet som ska ge 1 070 megawatt och GE Energy har i sin tur lagt beställningen på ställverken på ABB.

- Det är roligt för oss. Vi har aldrig tidigare från Svenska ABB:s sida samarbetat med GE. De är en perfekt partner eftersom GE saknar kraföverföringssystemen och ABB gått ur genereringsområdet, konstaterar Per Magnusson.

ABB-delen är värd närmare en halv miljard kronor och Magnusson bedömer att den svenska delen i kontraktet är värd 270 miljoner kronor.

ABB Sverige ska bygga ett 500 kilovolts ställverk som i dubbla kraftlinjer ska överföra 95 procent av vattenkraftverkets produktion till Thailand. Andra delar av ABB bygger 115 kilovoltssystemet som ger kraft till Laos.

- Från Ludvika kommer vi att ta de tre stora transformatorerna till projektet och apparaterna till ställverket. Sammanlagt finns det femton transformatorer i projektet och dessutom ett 115 kilovoltsställverk, berättar Magnusson som förklarar att ABB-enheter i Kanada, Schweiz och Thailand blir involverade i projektet.

Magnusson avslöjar att ABB i många år bearbetat projektet och att huvudentreprenören Électricité de France för två år sedan drog sig ut projektet och att man då var mycket besvikna.

- Nu har de hoppat på projektet igen så nu har vi fått en fin order, säger Magnusson som säger att de transformatorstationer i Thailand som ska ta emot kraften från Laos ska byggas ut om några år.

- Då får vi se till att vi är med där också, lovar Magnusson.

Projekt stöttats av Världsbanken och Asian Development Bank. Projektet är avsett att förse Thailand med 5 600 gigawattimmar elektricitet per år och Laos med 300 gigawattimmar.

Projektet är det största som realiserats i Sydostasien efter kollapsen i de finansiella systemen 1997 då ABB Ludvika drabbades mycket hårt när ett annat av de stora projekten, Bakun, ströks.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons