Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Order från Arbetsmiljöverket: Ge rektorerna mindre att göra

Annons

Arbetsmiljöverket har ålagt S:t Mikaelsskolan att minska arbetsmängden för rektorerna. Om detta inte gjorts före den 15 augusti 2006 tvingas skolan betala ett vite på 300000 kronor.

Det var hösten 2004 som Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion på S:t Mikaelsskolan med fokus på rektorernas höga arbetsbelastning. Verket fann då brister som S:t Mikaelskolan vidtog åtgärder mot. När ett återbesök gjordes i oktober 2005 fann Arbetsmiljöverket att åtgärderna inte haft önskad effekt.

Rektorerna på S:t Mikaelsskolan ansvarar för många program, och därmed många elever, och har mellan 38 och 50 personer som de är chef för. Detta gör att det är svårt att planera arbetsdagen och att hinna med alla arbetsuppgifter. Rektorerna känner att de saknar förutsättningar för att göra ett bra jobb och det finns rektorer som känner av stressymtom som mag- och sömnproblem.

Vad som krävs av S:t Mikaelsskolan är antingen att antalet rektorer ökar eller att mängden underställda och/eller arbetsuppgifter minskar. Arbetsmiljöverket menar att rektorernas hälsa är i fara och finner det därför nödvändigt att förena kraven med vite.

Mer läsning

Annons