Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Orättvist beslut om Främbystallet"

Annons

Tre privatpersoner har överklagat beslutet om Främbystallet till länsrätten. Det de vänder sig emot är att en ridklubb och enskilda hästägare kommer att gynnas av kommunens beslut att sälja stallet och ge årliga driftsbidrag till Falu ridklubb.

"Nu blir det, med tanke på kommunens ekonomi, inga pengar över till andra ridklubbar," skriver de till länsrätten. Det de lutar sig mot i sin överklagan är kommunallagens likhetsprincip; det vill säga att alla kommuninvånare ska behandlas lika om det inte finns sakliga skäl för något annat.

Kommunen har nu svarat på överklagan.

I svaret lyfts de utredningar fram som föregått beslutet. "Utredning - gemensam ridanläggning", en inventering som fritidsförvaltningen gjorde under 2002 och 2003 för att ta reda på vilka behov som fanns inom rid- och hästsporten i hela kommunen. Och "Lokalisering av ridanläggning i Falun - detaljplaneprogram". Båda utredningarna utmynnar i att Främby är en bra plats för ridskoleverksamhet, bland annat för att det ligger stadsnära så att det är enkelt att ta sig dit både med cykel och buss.

Förra året lade Falu kommun över 2,3 miljoner på ridsporten. Mest fick Falu ridklubb men klubben har också många medlemmar, nästan en tredjedel av alla ridklubbsmedlemmar som finns i kommunen är med i Falu ridklubb.

"Kommunens engagemang för ridklubbsverksamhet är omfattande. Likställighetsprincipen betyder emellertid inte att alla ridklubbar och alla delar av kommunen ska ha exakt lika nivå på kommunens engagemang. Kommunen måste, med hänsyn till sin ekonomi och andra satsningar på orten, ha möjlighet att göra prioriteringar," skriver kommunen i sitt svar till länsrätten och yrkar på avslag.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons