Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimism efter avstannad grissmitta

Annons

Det allvarliga grisviruset PRRS har inte dykt upp på fler gårdar. Jordbruksverket och länsstyrelsen vågar tro att det avstannat för stunden.

Fortfarande saknas svar på var, när och hur smittan uppkom. Åtta gårdar har konstaterats smittade _ sju i Skåne och en i Halland _ men vissa av dem verkar helt sakna samband med varandra. Alla berörda djur har dödats, nära 9|000 grisar har gått till slakt och drygt 11|000 avlivats. Viruset kan inte smitta människor och det går bra att äta smittade djur. Nu pågår de sista provtagningarna på kontaktbesättningarna, alltså de ställen som haft något som helst samröre med någon av de smittade gårdarna. Framöver ska dessutom stickprov genomföras med stor intensitet på landets svinslakterier.

Det var i början av juli som de första fallen av PRRS upptäcktes i Sverige. Viruset påverkar grisarnas andning och fortplantning, suggorna får missfall eller föder döda kultingar. Infektionen sprids genom direktkontakt mellan svin eller indirekt via till exempel transportbilar eller redskap.

TT

Mer läsning

Annons