Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionsledare: Avgå Musharraf!

Annons

Pakistans politiska kris spetsas till ytterligare sedan delar av oppositionen krävt att president Pervez Musharraf avgår.

Samtidigt lamslås mångmiljonstaden Karachi av strejker i protest mot de senaste dagarnas våld.

Islamistledaren Qazi Hussain Ahmed lämnade på måndagen in en begäran till Högsta domstolen om att Musharraf, som tog makten i en militärkupp 1999, ska skiljas från presidentämbetet och även avsättas som överbefälhavare.

Motiveringen är att Musharraf som militär inte får blanda sig i politiken och att han som president inte får dra in armén i politiken.

Tolvmiljonersstaden Karachi skakades i helgen av våldsamheter som krävde nära 40 människors liv. De utlöstes av att Högsta domstolens avskedade Iftikhar Chaudhry skulle besöka staden. Med sin kampanj för att få behålla jobbet har han blivit en galjonsfigur för den splittrade oppositionen.

Högsta domstolen skulle på måndagen samlas för att diskutera beslutet att avskeda Chaudhry, men dessförinnan sköts domstolens biträdande förvaltningschef Hammad Raza ihjäl i sitt hem i huvudstaden Islamabad. Raza var ett nyckelvittne Högsta domstolens förhör.

Enligt familjen var det ett rent beställningsmord; två-tre gärningsmän stormade in, sköt och sprang iväg.

Iftikhar Chaudhry besökte Razas hem och anklagades av änkan Shadana för att ha utlöst mordet.

Högsta domstolen sköt upp överläggningarna sedan en av domarna vägrat delta. Domaren uppgav risk för jäv som skäl till att han hoppade av från den grupp om 14 domare som granskar Chaudhrys avsättning. Resterande 13 domare skulle återsamlas på tisdagen för att ta upp frågan på nytt.

Avsättningen har utlöst Pakistans svåraste politiska kris på många år. Oppositionen anklagar det lokalt styrande partiet i Karachi, MQM, för att ha legat bakom helgens kravaller. MQM stöder Musharraf, vilket enligt analytiker bidrar till att knyta presidenten farligt nära oroligheterna.

I ett försök att stoppa nya protester och kravaller förbjöd myndigheterna i Karachi folksamlingar på mer än fem personer. Måndagen förklarades också som helgdag "för att sörja dem som dödats".

Ett jättelikt pådrag med 18|000 poliser och medlemmar av halvmilitära styrkor hade enligt myndigheterna kommenderats ut i Karachi, som likt en rad andra städer lamslogs av en strejk på måndagen. Affärer och skolor höll stängt, kollektivtrafiken stod still.

TT

Mer läsning

Annons