Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vann i Libanon

Annons

Kandidaten som stöds av den prosyriske oppositionsledaren Michel Aoun vann fyllnadsvalet i Libanon. Det innebär en motgång för den antisyriska majoritet som styr landet och som har stöd i västländer.

Valresultatet meddelades av inrikesminister Hassan Sabeh på måndagen.

Camille Khoury vann knappt före den förre presidenten Amin Gemayel _ far till den mördade Pierre _ och som är en av de mest framträdande ledarna för den antisyriska regeringskoalitionen. Khoury fick 39|534 röster och Gemayel 39|116.

Gemayels företrädare har lämnat in en protest mot valresultatet, uppgav inrikesministern utan att lämna några ytterligare detaljer.

Fyllnadsvalet bland maroniterna i Metnregionen, ett kristet nyckelområde i bergen nordost om Beirut, har splittrat landets kristna djupt inför valet av en ny president. Valutgången är en fingervisning om läget inför presidentvalet som sker i september; presidenten ska vara maronit och utses av parlamentet.

Tiotusentals libaneser deltog i söndagens val för att ersätta två antisyriska parlamentariker som mördats det senaste året: maroniten Pierre Gemayel och sunnimuslimen Walid Eido.

Valet bland sunnimuslimerna i ett valdistrikt i Beirut vanns med god marginal av Muhammad Amin Itani, som uppges stödja regeringen.

Frågan om partiernas inställning till Syrien, som fram till 2005 hade trupp i Libanon, är den som dominerar libanesisk politik.

TT

Mer läsning

Annons