Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen hotar med juridisk process

/
  • Oppositionsrådet Birgitta Sacredeus hotar med juridisk process - om inte nya regler dras tillbaka.

Oppositionen i landstinget är beredd att gå den juridiska vägen för att stoppa förslaget om nya regler för politiska platsbesök i vården.
– Om inte majoriteten drar tillbaka förslaget måste vi gå den vägen, säger oppositionsrådet Birgitta Sacredeus (KD).

Annons

I går kritiserade moderaterna förslaget att tvinga landstingets politiker att i förväg anmäla eventuella platsbesök i vården. Om man inte är ett av de fem landstingsråden i majoriteten.

Nu reagerar oppositionen och Alliansen i Landstinget Dalarna har tagit fram ett eget förslag på riktlinjer för politiska företrädare.

– Vi har talat om detta och är helt överens i oppositionen. Detta är helt horribelt. Vi i landstingsstyrelsens opposition har lika stort ansvar som majoritetens landstingsråd för att styra landstingsskutan rätt. Det kan landstingets revisorer bekräfta. Att då göra det svårare för oss att ha kontakt med vårdens personal är beklämmande, säger hon.

Oppositioner menar att förslaget är ett brott mot grundlagen.

– Med de nya reglerna kan landstingsledningen exempelvis härleda var vi hämtat information - och var vi snappar upp eventuell kritik mot landstingsledningen. Det blir alltså ett brott mot meddelarfriheten och yttrandefriheten. Ytterst handlar det om allas rättigheter i ett demokratiskt samhälle, säger Sacredeus.

Oppositionen hoppas att landstingsledningen tar tillbaka förslaget. På måndag behandlas frågan i landstingsstyrelsens arbetsutskott.

– Om vi inte får gehör där måste vi gå den juridiska vägen för att stoppa de nya reglerna, säger Birgitta Sacredeus.

Mer läsning

Annons