Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen framåt i italienska val

Annons

Center-högeroppositionen stärkte sin ställning i norra Italien och tycks ha vunnit guvernörsvalen i fyra av sju italienska provinser vid söndagens och måndagens val.

I en av de sju provinserna fick ingen kandidat 50 procent av rösterna utan det blir en avgörande andra omgång inom två veckor, visade preliminära resultat natten till tisdagen. I de två återstående behöll centern-vänstern makten.

Söndagens och måndagens val, som förutom sju guvernörer gällde borgmästarposter i omkring 860 städer, har betraktats som den första fingervisningen om hur premiärminister Romano Prodis bräckliga mitten-vänster-regering klarat sitt första år vid makten. Och regeringssidan föreföll trots förluster ha klarat testet hyggligt.

Förre premiärministern Silvio Berlusconi har sagt att han kräver nyval till parlamentet om oppositionen vinner en klar seger i de lokala och regionala valen. Utspelet avvisades dock av utrikesministern Massimo D'Alema, ledare av det största regeringspartiet Vänsterdemokraterna:

Tio miljoner italienare hade rösträtt i lokalvalet och opinionsmätningar har visat att sex av tio väljare inte är särskilt nöjda med regeringen.

Mitten-högern stärkte också sin ställning i landets rikare, nordliga delar och tog 70 procent av rösterna i Piedmont-regionen. Oppositionen grep också makten i staden Verona.

Prodis niopartikoalition föreföll behålla kontrollen över hamnstaden Genua och lägga beslag på L'Aguila liksom vinna i Agrigento på Sicilien _ en viss kompensation för alliansens dåliga resultat i andra delar av ön nyligen.

Valdeltagandet rapporterades vara omkring 74 procent, något lägre än för fem år sedan.

TT

Mer läsning

Annons