Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen demonstrerade i Minsk

Annons

Omkring 15|000 oppositionella demonstrerade på söndagen mot president Lukasjenkos styre i Vitryssland.

EU sträckte samtidigt ut en hand till regimen _ om demokratiska reformer genomförs.

Till skillnad mot under tidigare 25 mars-demonstrationer utbröt den här gången inga större oroligheter. Ett stort och välutrustat polisuppbåd knuffade visserligen hårdhänt bort demonstranterna när de försökte nå Oktobertorget i centrala Minsk, men lät dem sedan återsamlas och hålla sitt möte några kilometer bort.

Fjolårets demonstration slutade med ett aggressivt polisingripande och hundratals gripna. På söndagen rapporterades endast om ett 20-tal gripna, utöver de 34 som polisen tagit hand om redan på förhand.

President Aleksandr Lukasjenko, i väst kallad Europas siste diktator, tillåter ingen kritik i de statskontrollerade medierna och har kraftigt begränsat demonstrationsrätten. Vitrysk tv varnade i lördags för vilka straff som kan utdömas för brott mot den allmänna ordningen och tryckte särskilt på att som sådant räknas även deltagande i otillåtna demonstrationer.

Oppositionen i Minsk fick samtidigt en hälsning från EU.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso lovade dessutom att kraftigt öka stödet till Vitryssland och etablera ett partnerskapsavtal _ om bara ledningen slår in på en annan kurs, för medborgerliga rättigheter, demokrati och frihet.

TT

Mer läsning

Annons