Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionella hindras lämna Zimbabwe

Annons

En zimbabwisk oppositionspolitiker hejdades på söndagen av säkerhetspolisen på väg till flygplatsen i Harare och misshandlades. Sammanlagt har fyra framträdande oppositionella hindrats lämna landet under veckoslutet.

En talesman för oppositionspartiet MDC sade att partimedlemmen Nelson Chamisa skulle ha flugit till Belgien för att delta i ett möte.

Två av de ledande MDC-medlemmar som misshandlades av polis under en demonstration förra söndagen försökte i lördags flyga till Sydafrika för att få bättre läkarvård. De vägrades lämna landet, fick sina pass beslagtagna och tvingades tillbaka till det sjukhus i Harare där de vårdats.

Och Arthur Mutambara, ledare för en oppositionell fraktion av MDC, greps på flygplatsen i lördags och anklagades för uppvigling.

MDC-ledaren Morgan Tsvangirai, själv illa tilltygad av polisens batonger, framförde i en intervju för brittiska BBC på söndagen liknande tankegångar:

Rashweat Mukundu sade att Afrikanska unionens uttalande i lördags, när den zimbabwiska regimen uppmanades att "respektera de mänskliga rättigheterna och demokratins principer", inte gick långt nog och att AU alltid väntar för länge med att försöka lösa svåra problem. Han krävde att hela världen pressar Zimbabwes regering till konkreta reformer.

President Robert Mugabe har avfärdat omvärldens fördömanden av polisbrutaliteten och hotat att utvisa utländska diplomater som kommit med kritiska kommentarer till förhållandena i landet.

TT

Mer läsning

Annons