Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppning av Blötbergets gruva ska diskuteras

Annons

Förre kommunalrådet Lennart Granqvist som vill göra Blötberget till en exportgruva träffade på måndagen Göteborgsföretaget Archelon Mineral AB och dess chef Tore Hallberg som mutat in Blötbergets gruva.

- Vi går vidare med det här och det första vi gör är att ta en diskussion med näringslivschfen Torbjörn Hammar och kommunalrådet Maria Pettersson, säger Granqvist som uppfattade Archelon som seriösa. Han konstaterar att hans idé att återöppna Blötbergets järnmalmsgruva som exportgruva mycket väl sammanfaller med prospekteringsföretagets idéer.

Archelon Mineral AB har begärt ett 303 hektar stort undersökningstillstånd runt Blötbergets nedlagda gruva.

Per Aronsson som satt i ledningen för SSAB-gruvorna har i tidningen bedömt att det finns en malm i Blötberget som var så stor att den skulle kunnat trygga Domnarvets metallurgi i 40 år.

Aronsson tror dock inte på Granqvists idéer om att driva en ort från Blötberget och ta Grängesbergsmalmen från Blötbergshållet.

Enligt uppgifter finns i Blötberget 4,3 miljoner ton malm kvar att bryta plus ytterligare cirka 20 miljoner ton som kända reserver.

Grängesberg har cirka 27 miljoner ton kvar i form av kända reserver men att länspumpa gruvan och flytta Spendrups gör att sådana idéer kanske förblir drömmar.

Men borrningar i Grängesberg på 1980-talet tydde på att det fanns järnmalm med ned till 1500 till 2000 meters djup.

Så bland drömmare finns det stora förhoppningar.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons