Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna båda gatorna!

Annons

Diskussionen om Södra Mariegatan är intensiv. Men avstängningen är inte något som enbart berör de boende efter gatan. Att man har besvär av buller och utsläpp är säkert riktigt men i Falun hittar man också andra områden där trafiken borde ha förbjudits av samma skäl.

Östanfors har blivit ett reservat i Falun, där man måste åka långa sträckor för att komma över på andra sidan järnvägen och boende i Britsarvet, Lustigknopp med flera ställen har motsvarande problem. Därmed följer längre körsträckor med totalt ökade utsläpp.

Det har framhållits att innevånarna i Östanfors har nära till centrum. Men alla vill kanske inte till centrum och handla. Det är (har varit) mycket kortare väg till affärer och skolor i Britsarvet.

Inför de beslut som ska tas i februari föreslår jag att:

p Avstängningen av Södra Mariegatan hävs.

p Hastigheten begränsas till 20 kilometer i timmen.

p Tung trafik förbjuds.

p En polis alternativt trafikövervakare under ett par månader bevakar att ovanstående inskränkningar efterföljs och att allt detta i ett begynnelseskede även gäller skylten fyrvägskorsning mot Trotzgatan.

p Vidare föreslår jag att Åsgatan åter öppnas för trafik, eventuellt endast mot Tegelvägen. Då sprider man trafiken på ett helt annat sätt än tidigare och det kommer att minska trafikflödet på Södra Mariegatan.

Dessa förslag är mera rättvisa mot kommunens alla innevånare. Någon kollektivtrafik finns inte i aktuella områden och bilen blir då nödvändig, både för att komma till skolan och dagis och till exempel till alla fritids- och idrottsaktiviteter på Lugnet.

INGE RELEFORS

Mer läsning

Annons