Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus i krematoriet

Annons

Det kunde kyrkogårds- och fastighetschefen, Per Andersson, omtala när Ludvika församling bjöd in till visning av det nyrenoverade krematoriet i Lyviken på onsdagskvällen. Ett 15-tal personer hade mött upp när visningen inleddes vid 17.00-tiden.

Öppet hus var rubriken när allmänheten välkomnades till en stilla men informativ stund tillsammans med Andersson och en rad andra kyrkliga företrädare, såväl tjänstemän som politiker och anställda.

I skaran som svarade för värdskapet fanns inte helt oväntat kyrkogårds- och fastighetsnämndens ordförande, moderaten Gunnar Söder, som bland annat kunde berätta om krematoriets bakgrund och hur det färdigställdes 1958.

På plats fanns vidare kristdemokraten Lars Engström och Borlängearkitekten Sven-Erik Nylander som också har varit projektledare för den stora ombyggnaden.

Efter rundvandring i krematoriehusets olika lokaler erbjöds kaffe med bröd och karameller till alla som ville ha. För serveringen svarade Kerstin Johansson och assistenten Britt-Marie Danielsson.

- Ombyggnaden har pågått under sex månader och under den tiden har kremeringarna ägt rum i Mora. Nu har den nya ugnen varit i bruk drygt en månad och under den tiden har vi utfört mer än 120 kremeringar. Totalt kremerar vi 500 per år och upptagningsområdet omfattar även våra grannförsamlingar inklusive Ljusnarsbergs församling, berättade Andersson vidare.

Efter ombyggnaden är Ludvika krematorium dessutom mycket miljövänligt, något som Andersson noga ville poängtera. Bland annat finns en filteranläggning som sovrar bort kvicksilver och hindrar det från att komma ut i naturen. Dessutom medger den nya tekniken att värmen från rökgasernas kylning används för uppvärmning av byggnaden. När det uppstår överskott leds detta ut i fjärrvärmenätet.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons