Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet hus hos doktorn

Annons

Vid lunchtid i lördags vimlade det av besökare i vårdcentralens fina, fräscha lokaler. Och det fanns mycket att titta på förutom själva vårdapparaten då flera inbjudna utställare passade på att visa upp sig.

Där fanns Friska Falun, apoteket, kyrkan, Röda korset, sjukhusbiblioteket och brukarrådet som ska vara en länk mellan patienterna och vårdcentralen.

Men det borde egentligen heta patientrådet tycker Barbro Berg som sitter i det. Gjorde det det var det kanske fler som skulle kontakta rådet.

- Det är bara ett fåtal som det gått in i huvudet på vad vi gör och som hör av sig med synpunkter och klagomål, säger hon.

Men de som ändå gör det klagar främst på bristande tillgänglighet och att det är svårt att komma fram på telefonen.

Och vårdcentralens medicinskt ansvarige läkare Nils Rodhe håller med om att nog kan det vara så även om vårdcentralen gör så gott den kan för att förbättra situationen.

- Vi har en bra vårdcentral och driver en bra verksamhet men det är det där med resurser som är ett ständigt problem, säger han.

Och det kan bli större eftersom primärvården ska spara 20 miljoner kronor varav uppemot 12 i Falun.

- Och det fast vi i Falun tillsammans med Borlänge har den billigaste primärvården i länet. Det här går bara inte ihop när primärvården samtidigt ska vara basen i sjukvården, säger Nils Rodhe och vårdcentralschefen Stina von Post håller med.

Och själva vården är det därför svårt att spara på, anser han.

- Om vi måste dra ner så mycket som de önskar så måste det bli på tillgängligheten för mycket annat finns det inte att spara på, säger han.

Det innebär i praktiken bland annat att det blir ännu svårare att nå vårdcentralen och få tag i läkarna på telefon.

Och det går ut över röstsvaga grupper som har svårt att ta för sig.

- De som vet hur man tar sig fram kan alltid boxa sig fram men det blir svårare för de andra som inte kan stå på sig, säger Nils Rodhe bekymrat.

Det var en del som haft svårt att komma fram i veckan.

Ett 20-tal av dem passade på att besöka vårdcentralens läkare i lördags för att få sina krämpor omsedda.

En av dem var Marianne Hoppe som en längre tid haft svårt att få tag i sin doktor Anders Rahmqvist för att få en remiss till sjukgymnast.

- Så nu när det var öppet hus passade jag på att gå hit och träffa honom, säger hon.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons