Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till Gunilla Mååg

Annons

Med förvåning och växande irritation har vi tagit del av det här nya "sopavtalet" som Falu kommun sänt ut till oss invånare. Vilken verklighet lever du Gunilla i? Inte samma som oss övriga boende i Falu kommun verkar det som.

Om man läser den "lilla" broschyren vilken sorts sopor till exempel mjölkförpackningar är så upptäcker man då att dessa brinner tydligen inte. De ska till återvinningsstationen.

Jaha, i vilket kärl där ska man då lägga dem? Mjukplast och hårdplast, vad är det för kärl som de ska sorteras i?

Efter att ha kontrollerat på tre olika återvinningsstationer i Norslund och Hälsinggården, kan jag inte hitta några sådana kärl. Inte heller för plåtbrukar finns det några kärl.

Jag undrar, kommer Falu kommun att bygga ut de återvinningsstationer som finns så vi kan slänga vårt sorterade avfall? Eller ser Falu kommun det här som en möjlighet att dra in mera pengar på straffavgifter eftersom det inte finns stationer där vi i vår närhet lätt kan bli av med sorterade sopor?

Att det här med källsortering var en miljöfråga från första början verkar helt ha kommit i skymundan. Hur stor miljöpåverkan blir det om vi alla ska diska våra mjölk- och filförpackningar, tomma smöraskar och så vidare och därefter sätta oss i bilen och köra till miljöstationerna ute i kommunen, det kan bli åtskilliga mil av onödigt bilkörande om vi alla ska åka till Varggården. Sedan ska ju soporna transporteras därifrån till Fågelmyra.

Kan du, Gunilla Mååg, ge mig ett klart och koncist svar på hur Falu kommun tänkt sig att vi ska bli av med våra sorterade sopor när det inte finns någonstans att lämna dem?

Kan du även tala om vad som händer med mig och min avgift om jag fortsätter slänga plastpåsar, tomma mjölk- och smörförpackningar i brännbart? Vi har försökt sköta detta med sortering så gott vi kunnat, komposterbart i svart påse, brännbart dit vi räknat papper av alla slag samt plastpåsar i röda påsar och sedan har vi då den där övriga påsen där vi lagt folie, kaviartuben och plåtburken (mot bättre vetande för att vi inte vetat var vi annars ska göra av den).

Vad är det som anses som felsorterat? Är det både den mögliga limpan i plastpåse som hamnar i brännbart och plåtburken i komposterbart eller var går gränsen?

Limpan och plastpåsen brinner medan burken knappast bryts ner i komposten. Detta måste tydliggöras innan åtminstone jag skriver på något avtal.

Jag accepterar att samla på mig tidningar, glasburkar och flaskor, glödlampor och batterier för att köra iväg det till återvinning men hushållsavfall anser jag nog att jag ska slippa spara på mig.

Säg mig Gunilla, hur lagrar du dina sopor hemma i bostaden? Tacksam för svar via denna kanal.

BOENDE I HÄLSINGGÅRDEN

Mer läsning

Annons