Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen arbetslöshet ökar i Orsa, Älvdalen och Malung

Annons

Den öppna arbetslösheten har ökat med 0,6 procentenheter för både Orsa, Älvdalen och Malung i juli i år jämfört med samma månad i fjol.

I Orsa och Älvdalen är det speciellt bland unga människor som arbetslösheten breder ut sig.

- Det är bekymmersamt, säger Lena Bäckman vid arbetsförmedlingen i Mora.

- Allmänt har arbetslösheten gått upp, både i länet och i landet i stort. Det har varit svårt att få sommarjobb för ungdomar i år, fortsätter hon.

Bäckman tror att vädret och företagens inhyrning av personal från bemanningsföretag kan ligga bakom den ökade arbetslösheten och svårigheterna för många ungdomar att hitta sommarjobb. Att fler företag anställer personal på vikariat som går ut inför semesterperioden, och sedan nyanställer igen efter sommaren, för att slippa betala lön under semestern, är också en delförklaring, anser hon.

För Älvdalens del har fjällanläggningarnas minskade bemanning under sommaren i år jämfört med i fjol spelat in. Långpendlare i Älvdalen kan också ha drabbats av den generella ökningen av arbetslösheten i landet, berättar Bäckman.

AMS ger återkommande ut prognoser om framtiden på arbetsmarknaden, men Bäckman berättar att det är svårt att säga något bestämt om framtiden.

- Det är väldigt svårt att sia. Osäkerheten är större än någonsin på grund av EU-samarbetet. Många flyttar utomlands och jobbar, och det finns företag som funderar på att lägga ut delar av sin produktion i andra länder. Vi har haft mycket nedskärningar i offentlig sektor de senaste åren som vi inte hade räknat med, sådant påverkar också, säger hon.

Arbetsförmedlingen kommer att låta fler av sina handläggare jobba specifikt mot ungdomsarbetslösheten under hösten, i Mora, Orsa och Älvdalen.

- Vi får se om det kan ge effekt, säger Bäckman.

I Mora har den öppna arbetslösheten gått ned något jämfört med förra året. Men räknar man med personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder blir den sammanlagda siffran en ökning med 0,1 procentenheter.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons