Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operapärlor i mekanisk miljö

Annons

Catwalk, sminkrum och inramning av tavlor. Konstnärerna Frans van Bruggen och Karl H Kruse arbetar intensivt med att göra i ordning lokalen inför den 30 december då tre skönsjungande sopraner, Anna Maria Johansson, Catarina Lundgren och Carolina Bengtsdotter Ljung, tillsammans med Karin Haglund på flygel ska ge en konsert i Gamla meken.

Dessutom anländer just nu ett 40-tal akvareller som LO och Norrbärke sparbank köpt in.

-Det är en lång historia, men när Johan Ahlbäck dog fick hans livskamrat Svea Morin en massa bilder. Hon hade det inte så fett och skulle få sälja verk av honom för att dryga ut pensionen. 200 av dessa var med på en utställning i Falun och såldes därefter till två personer. Nu har vi fått köpa tillbaks cirka 80 bilder till ett lågt pris genom snälla släktingar till en av köparna och ett 40-tal av dessa ska ha "nypremiär".

Valsverksarbetaren som blev konstnär reste under 50- och 60-talet i Europa och det är dessa akvareller som Johan Ahlbäcksstiftelsen nu för första gången kan visa upp.

I utställningen "Johan Ahlbäck reser i Europa" får man se vyer från bland annat Frankrike, Schweiz, Italien.

Intenationell touch lär det även bli på framträdandet kallat Bella Notte. Skönsång från Italien utlovas av de tre operasångerskorna, dagen före nyårsafton. Glamour Girlz kallar de sig.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons