Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ont krut i fyra år

Annons

Det må stå var och en att tycka fritt om landstingsmakten, men den kunde ju sett helt annorlunda ut om parterna följt det rakryggade förslag som Lars Wennås lade fram. Synd nog fick han inte ens stöd av sina partibröder, sannolikt för att det kunde uppfattas som en spricka bland alliansbröderna.

Samma rädsla för visad oenighet gäller ju också på regeringsplanet, men om det är till gagn för demokratiska beslut kan ifrågasättas. Att den senaste opinionsmätningen visar ett övertag för det röda blocket med cirka fem procent är inget som förvånar.

Med facit i hand vet vi ju att i valet 2002 plockade folkpartiet flest röster från moderaterna och gjorde därmed ett rekordval från 4,9 till 14 procent. Därför tog moderaterna också tillbaka dessa väljare i årets val som därmed visar vad folkpartiets tillbakagång berodde på.

Som väntat får vi också leva med en moderatpolitik de närmaste fyra åren, och inse att allt tal om en mittenregering före valet var kvalificerade lögner. Men alla kedjor har ju en svag länk, och brister en sådan kanske övriga partier slipper leva i anonymitet och i värsta fall dö sotdöden. Men ont krut förgås inte så lätt, därför får vi nog inrikta oss på att arbetarpartiet nya moderaterna når sina mål att försämra levnadsvillkoren för de sämst ställda i samhället.

ELOF ROOS

Mer läsning

Annons