Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödigt politiskt käbbel?

Annons

Den 1 mars kommer, som tidningen tidigare berättat, läkarbemanningen vid Björbomottagningen att tas bort.

Beslutet, som är en konsekvens av det inriktningsbeslut som landstingets driftsstyrelse tog i somras, har kritiserats av bland andra Gagnefs kommunalråd Jaak Kerstell, c.

- Landstinget saknar långsiktig planering för primärvården i Gagnefs kommun, hävdar Kerstell och skyller läkarbristen på landstingets s- och v-lednings ovilja att teckna avtal med privatläkare.

Nu besvarar Eric Björklund kritiken och han efterlyser en gemensam uppställning för att så långt det är praktiskt möjligt lösa frågan för befolkningen och sjukvårdspersonalen.

- Jag var helt övertygad om att det fanns en politisk enighet om att sammanföra all läkarverksamhet under ett tak. Bakgrunden till det här första steget mot en slutlig förändring är helt enkelt den alltjämt besvärliga läkarsituationen. En läkarstation utan läkare har svårt att leva upp till namnet. Kvar blir nu distriktssköterskemottagningen samt en mobil läkarinsats, förklarar han.

Eric Björklund betonar att det kommer att ordnas ett informationsmöte så att de berörda får reda på vad som gäller just dem.

- Men det är också angeläget att vår sjukvårdspersonal får den arbetsro den förtjänar, så att den får all behövlig tid för den viktiga hälso- och sjukvården, påpekar han.

Han bemöter också Kerstells påstående om att resurser är på väg att överföras från Gagnef till Borlänge:

- Helt taget ur luften. Vad det kan handla om är att de byar som gränsar till Borlänge kan få del av deras avancerade hemsjukvård. Sen ska vi inte glömma att det närvårdssjukområde vi tillhör består av kommunerna Borlänge, Gagnef och Säter samt att det är ett område och inte tre.

Björklund säger att ingen vill försämra eller förändra det som fungerar tillfredsställande i Gagnefs primärvård.

- Men tyvärr ställs man inför en verklighet som kräver att något görs. Där har personalen tillsammans med sin ledning mycket föredömligt visat sitt ansvar och tidigt pekat på problemen samt lagt förslag till lösning, säger han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons