Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödigt med ny lag mot bidragsfusk

Annons

En ny lag som kriminaliserar bidragsfusk är onödig, tycker Lagrådet, som granskat ett regeringsförslag. Möjligheten att döma någon finns redan, enligt Lagrådet, som ändå inte motsätter sig en ny lag.

Regeringens förslag innebär att det ska bli lättare att döma någon för bidragsfusk. I fortsättningen ska det räcka med grov oaktsamhet för att kunna dömas. Det gäller till exempel den som får bidrag från försäkringskassan för sjukfrånvaro men samtidigt uppbär a-kassa. Straffet kan bli böter eller fängelse högst ett år. Medvetet fusk som omfattar stora summor kan leda till fängelse i fyra år, enligt förslaget. Detta grundar sig på en utredning som tillsattes under den socialdemokratiska regeringen.

Lagrådet håller med regeringen om att det är viktigt att välfärdssystemen skyddas mot missbruk. Men rådet håller samtidigt med dem som varit kritiska mot utredningsförslaget och påpekar att det redan i dag går att döma någon för bidragsfusk med stöd av de brottsbeskrivningar som finns kapitlen om bedrägeribrott och vårdslös försäkran i brottsbalken.

Lagrådet ifrågasätter också om det inte skulle räcka med att införa sanktionsavgifter för den som är grovt oaktsam i stället för att göra förseelsen kriminellt.

Invändningarna är dock inte tillräckliga skäl för att Lagrådet ska motsätta sig att förslaget införs.

TT

Mer läsning

Annons