Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omyndigförklarar medborgarna

Annons

Även om du är myndig på pappret behandlar staten dig som ett barn som inte vet sitt egen bästa. I många andra länder kan man köpa öl, vin och sprit i vanliga butiker, utan statligt förmynderi och skyhöga skatter. Det fungerar alldeles utmärkt och oftast har man en sund inställning till alkoholen.

Det var länge sedan Sverige höll på att gå under av alkoholism. I dag dricker vi alkohol på ett annat sätt; det är vanligare att man dricker en flaska vin till maten än en flaska sprit till helgen.

Det statliga försäljningsmonopolet och de höga skatterna leder inte till minskad konsumtion, utan främjar istället hembränning och smuggling, vilket innebär en hälsorisk för den som råkar få i sig något som inte är korrekt tillverkat. Den som är ute efter att supa ner sig får alltid tag på alkohol oavsett vilka förbud och regleringar som sätts upp. Frågan är bara vad och på vilket sätt.

Dagens alkoholpolitik skapar dessutom en skev bild av alkohol. I skolorna får vi lära oss att det är fel att dricka, varpå många då väljer att börja dricka i unga år för att söka spänning genom att trotsa förbudet. Om man istället skulle lära ut hur trevligt man kan ha med alkohol som sällskapsdryck skulle attityden troligtvis bli en helt annan. Det fungerar i övriga Europa, så varför skulle det inte fungera här?

Ytterst handlar det om frihet.

FRIDA SIMON, JAKOB HILDING, LIBERALA UNGDOMSFÖRBUNDET I DALARNA

Mer läsning

Annons