Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omyndig och skuldsatt

Annons

Många barn har skulder för felparkerade bilar.

- Vi tycker att det beklagligt att barn och ungdomar ska få betalningsanmärkningar. Skulderna för felparkeringsavgifterna beror på att barnens föräldrar har skrivit över bilen på barnen. På det viset lyckas de själva undgå betalningsanmärkningar när skulderna inte betalas, säger Åke Lundholm, informatör vid Riksskatteverket.

Enligt statistik från Vägverket är 1013 barn födda mellan 1984 och 1991 registrerade som ägare av personbilar i Dalarna. Att skriva över bilen på sina barn är idag helt lagligt, men vad dessa föräldrar kanske inte är medvetna om är att skulderna kan orsaka stora problem för barnen i framtiden. Det kan bli svårt att få lägenhetskontrakt och det blir nästan omöjligt att få lån på banken. Dessutom är en del arbetsgivare tveksamma till att anställa personer med betalningsanmärkning.

Sammanlagt i Sverige finns knappt 6 000 barn och ungdomar under 18 år registrerade för drygt 11 000 skulder hos kronofogden. Det handlar om allt från skatter till parkeringsböter och allmänna avgifter. Totalt uppgår skulderna till 19 miljoner kronor.

DAVID AHLIN

Mer läsning

Annons