Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvänd trängelskatt

Annons

Planerna på centrumsatsningen tar allt fastare form. En ombyggnad av Stationsgatan och flera bostadsbyggen är på gång. Nu står det även klart att kommunen vill införa en omvänd trängselskatt. En ansökan om detta utarbetas på kommunkansliet och kommer att tillställas regeringen under våren.

Det ska löna sig att besöka Borlänge centrum. Det är syftet med försöket, som väntas röna ett stort intresse runt om i landet. Inte minst i kommuner där centrumkärnan lidit av etableringar av externa köpcentra.

I Stockholm införs trängselskatt för att få bilisterna att låta bli bilen. I Borlänge ska kommunen istället stimulera bilåkandet för att få fler besökare i stan.

Genom kontakter med Vägverkets huvudkontor i Borlänge har blivande kommunalrådet Nils Persson (s) försäkrat sig om att kommunen får tillgång till samma system som används för att de- bitera trängselskatten i Stockholm. Bilister ska registreras när de åker in i centrum, och när de lämnar stan.

Om mer än 30 minuter går mellan in- och utpassage är bilisten kvalificerad för en poäng. När bilisten samlat fem poäng kommer automatiskt en check hem till den person som är registrerad som fordonsägare.

Kommunen, fastighetsägarna och handlarna ska gemensamt svara för finansieringen. Beloppet är ännu inte beslutat.

-Det är viktigt att det här synkroniseras med ombyggnaden av Stationsgatan, säger Nils Persson.

Som med den omvända trängselskatten ger sig direkt in i den politiska hetluften.

Och han är beredd på kritik. Inte minst från miljöhåll om den förväntade ökningen av trafiken.

-Men de som är emot externa köpcentra är ofta samma personer som är emot bilismen. Man får ta det onda med det goda. Alla vill ha ett levande centrum.

Boende i centrum får dock inte vara med i det nya systemet, som införs den 1 april 2007 om regeringen ger klartecken. De ställs helt utanför.

Motivet är att de ändå ofta befinner sig i centrum, och här handlar det om att locka nya besökare. Inte heller företags- registrerade fordon ska omfattas.

De flesta bilister i Borlänge kommun, som inte är bosatta i centrum, har fått erbjudande om att förhandsregistrera sina fordon och göra en intresseanmälan till pilotprojektet.

En sådan registrering ger bonuspoäng.

-Efter införandet ska vi utvärdera det här ganska omgående och se vilka effekter det har. Det kan behövas justeringar för att undvika okynnesåkande och att systemet på något sätt missbrukas, säger Nils Persson.

Centrumledare Bo Sandström jublar åt den omvända trängselskatten.

- Bilister från exempelvis Falun bör kunna få ett extra belopp, låt kalla det för bensinbidrag, om de åker till Borlänge.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons