Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtvistad egyptisk spion död

Annons

En egyptier dömd för spioneri för Israels räkning har hittats död i sin cell.

Egyptiska myndigheter meddelade på måndagen att den spiondömde gått bort i en hjärtattack, men att en undersökning om dödsfallet har inletts.

Den egyptiske ingenjören Sharif al-Filali åtalades år 2001 för att ha spionerat för den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, men frikändes i brist på bevis. I stället kallades han "en sann patriot" som självmant gått till polisen då rykten uppstått om hans verksamheter. Egyptiske presidenten Hosni Mubarak underkände frikännandet och beordrade en ny rättegång, som ett år senare resulterade i ett femtonårigt fängelsestraff för al-Filali.

Människorättsorganisationer har dömt ut rättegången, men al-Filali kunde inte överklaga eftersom domar som har med landets säkerhet att göra inte kan prövas i Egypten.

I förra veckan dömdes en ingenjör vid egyptiska kärnkraftsmyndigheten för spioneri åt Mossad, medan en egyptisk-kanadensisk banktjänsteman fälldes för samma brott i april. Egypten återupptog diplomatiska förbindelser med Israel 2005, efter att ha hemkallat sin ambassadör fem år tidigare i protest mot Israels behandling av palestinier.

TT

Mer läsning

Annons