Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstritt Christianiahus återuppbyggt

Annons

Köpenhamnstadsdelen Christianias invånare befarar en lång, het sommar.

Ett rivet hus, som ledde till oroligheter under måndagen och natten till tisdagen, återuppstod snabbt igen. Redan i måndags kväll arbetade christianiter med att bygga upp huset, som brukar kallas Cigarrlådan.

Totalt 59 personer greps under de bitvis våldsamma protesterna. Flertalet släpptes senare, men några häktades under tisdagen för våld mot polisen och grov ordningsstörning.

Margit Lund, christianit sedan tio år, anser att stenkastningen och våldet gör att Christiania riskerar att förlora Köpenhamnsbornas sympati. Stadsdelen är känd för sina fantasifulla, smått galna protester. Men Christiania består av många grupperingar och några av dem beskriver hon som unga, arga och frustrerade.

Själv hamnade hon ofrivilligt mitt i sammanstötningen redan på måndagsförmiddagen, när hon skulle ta barnen till skolan. På kvällen tänkte hon delta i vad hon trodde skulle bli en fredlig demonstration. Den urartade i kravaller och hon fick springa därifrån.

Hon blev bland annat vittne till hur en ung man höll på att bli överkörd av polisens fordon.

Hon befarar att det inte var säsongens sista bråk vid Christiania.

Under tisdagen protesterade ungdomar med anknytning till det numera rivna Ungdomshuset mot att de pekats ut som ansvariga för de senaste oroligheterna. Många ungdomar ur den kretsen var där, medgav en anonym representant från ungdomarnas pressgrupp efteråt. Men de var varken mer eller mindre våldsamma än christianiterna själva, hävdar hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.

TT

Mer läsning

Annons