Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd reaktor gav ingen el

Annons

Kärnreaktorn Yongbyon levererade inte en kilowatt elkraft, den producerade endast vapenplutonium, säger experter.

Reaktorn har skenbart byggts för elproduktion men det går inte några kraftledningar från anläggningen. Det vapenplutonium som den tillverkat under sina 20 år räcker till ett tiotal atomladdningar, säger experterna.

Nordkorea bekräftade i dag att Yongbyon-reaktorn har stängts.

Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA citerade en UD-talesman som sade att Nordkorea "stängde de kärntekniska anläggningarna i Yongbyon och tillät övervakning av IAEA-personal den 14 juli, när den första sändningen av 50|000 ton tung brännolja kom".

Men den nordkoreanske talesmannen gjorde en reservation beträffande de tio besökarna från atomenergiorganet: "IAEA:s verksamhet i Yongbyon, som inte utgör en inspektion, kommer att begränsas till kontroll och övervakning".

"Vi har hållit våra löften i förtid|.|.|. vilket visar vilken vikt vi fäster vid genomförandet av avtalet."

Det amerikanska utrikesdepartementet rapporterade tidigare att man också där fått information av Nordkorea om stängningen.

.

USA:s utrikesdepartement fick i går besked om att reaktorn och andra anläggningar i Yongbyon har stängts i enlighet med sexnationsavtalet från februari.

FN:s experter ska i dag kontrollera att Pyongyangregeringens besked om stängningen av fem-megawattsreaktorn stämmer. Det ska finnas ytterligare två, större reaktorer i anläggningen men de har inte färdigställts.

Stängningen är det första steget när Nordkorea avvecklar sitt omstridda atomvapenprogram i enlighet med det internationella avtalet.

I gengäld har nordkoreanerna fått den första sändningen av utlovade 50|000 ton brännolja.

Den amerikanske Nordkoreaförhandlaren Christopher Hill betonade att stängningen av Yongbyonreaktorn bara är första steget.

FN-inspektörerna bör få rapporter senare i dag om situationen i Yongbyon, sade han.

Hill är i Japan inför sexnationsmötet i Peking på onsdag om Nordkoreas kärntekniska program.

I Yongbyon finns installationer för bland annat framställning av kärnbränsle, upparbetning av använt bränsle och för lagring av bränslestavar.

TT

Mer läsning

Annons