Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd plan ändras

Annons

- Det stora kruxet tycks ju vara dammarmen, som skulle leda mer vatten in i kraftverkskanalen. Så därför backar vi i den delen och vill bygga upp kraftstationen på det vatten som nu går naturligt genom kanalen, säger förvaltare Börje Cedeskog vid Tran-strands besparingsskog.

Ärendet ligger hos miljödomstolen för prövning. Regeringen och flera instanser på både riks- och länsnivå har gjort tummen ner för kraftverksbygget. Ejforsen ligger inom ett älvområde där miljöbalken förbjuder nya anläggningar.

Transtrands besparingsskog har därför reviderat sin ansökan och rimligtvis blir det nu en ny omgång med remisser och yttranden innan miljödomstolen kan fatta något beslut.

- Under förra året gjorde vi flödesmätningar och dessa visade att kraftverket blir lönsamt även om vi inte får bygga fångstarmen ut i Fuluälven. Enligt de ursprungliga planerna skulle kraftverket ge 1,7-1,9 gigawattimmar (GWh), nu blir det i stället 1,4 GWh med det vatten som rinner genom kanalen i nuvarande utförande, säger Cedeskog.

Den gamla kraftstationen vid Ejforsen består av en grävd kanal vid sidan om älvens huvudfåra. Kraftstationen byggdes kring 1920 och togs ur drift i slutet av 70-talet då den tjänat ut.

Kvar finns i dag kanalen, en mindre damm och ett fundament där turbinen satt. Där vill besparingsskogen sätta upp ett nytt litet vattenkraftverk.

I den heta debatt som förevarit i frågan har älvräddare gjort polisanmälan om att någon redan gjort ingrepp i älven med stenar som skulle ha flyttats vid kraftverkskanalens inlopp för att ändra vattenföringen.

- Både åklagaren och länsstyrelsen har nu lagt ner den utredningen. Jag har varit på platsen och är ytterst tveksam till om något kan ha flyttats. Vi har i alla fall inte gjort det och jag ser denna anmälan som ett sätt att försöka misstänkliggöra oss. Det känns trist då vi hela tiden kört med öppna kort, säger Cedeskog.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons