Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omstridd gård till salu

Annons

Intresset för konferensherrgården Hagelsnäs är stort.

- Just nu är det runt 15 intressenter som ska komma på visning, säger Erland Einarsson, mäklare på Föreningssparbankens fastighetsbyrå.

Spekulanterna kommer från hela landet och ser olika möjligheter med gården, enligt Einarsson. Hagelsnäs består av sammanlagt 18 byggnader, bland annat en herrgård, tre villor och ett parhus.

Till det tillkommer 117 hektar skog och åkermark.

- Det är allt från folk som kan tänka sig att bosätta sig där eller driva det som familjeföretag, säger Erland Einarsson.

Hagelsnäs har varit en omstridd herrgård. Under flera år tvistade Trelleborgskoncernen, som äger herrgården i Vika, med familjen som arrenderat jordbruket på gården i över 50 år.

Tvisten gällde vilken typ av arrende man avtalat om. Trelleborg hävdade att det handlade om ett sidoarrende som gav familjen rätt att bruka jorden men inte inkluderade bostad. Familjen menade att de hade rätt till både och.

En dom från Falu tingsrätt slog fast att familjen fick bo kvar på gården. Men Trelleborg gav sig inte och med risk för att förlora i hovrätten och tvingas betala rättegångskostnaderna gick familjen med på förlikning.

2003 var alla ute och sedan dess har herrgården använts till konferenser, utbildningar och middagar. Delar av marken runt egendomen har redan avyttrats.

Men nu är alltså herrgården till salu.

- Vi har blivit ett sydligare företag. Vi har få fabriker norr om Stockholm, ja, norr om Småland egentligen. Det är en trevlig konferensherrgård men den ligger inte så bra till för vår del, säger Mikael Byström, informationschef på Trelleborg.

- Tiderna har förändrats. Trelleborg har förändrats. Vi vill helt enkelt prova terrängen och se om det finns något intresse bland folk att köpa Hagelsnäs, säger Mikael Byström.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons