Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgsdebatt med facklig slagsida

Annons

Svar till Kicki Printz:

Kicki Printz inlägg i lördagens SDT ger anledning till följande funderingar: Grunden till Kickis och mina inlägg i denna fråga är ett referat i DD kring ett uttalande från årsmötet med Hedemora arbetarkommun om valfrihet och ökat brukarinflytande inom äldreomsorgen. Efter att tagit del av vad som arbetarkommunen uttalat kändes det bra att kunna konstatera att vi är i stort sett överens om tagen.

När jag nu tagit del av Kicki Printz insändare blir jag mera tveksam. Det fina som uttrycktes av arbetarkommunen om valfrihet för brukaren bleknar bort ju mera jag läser. I stället för att fokusera mot brukaren (det är ju brukaren vi är till för) fokuserar Kicki mot personalfrågor och argumentationen får en allt mer facklig slagsida.

Låt vara att personalfrågor också är viktiga, inte minst när det gäller medinflytande, vidareutbildning och framtida rekrytering.

För att på ett bra sätt klara framtidens vård och omsorg tror jag det är viktigt att flera arbetsgivare, alternativt egenföretagare eller personalkooperativ finns med på banan. Detta gynnar personals och brukares medinflytande, det gynnar en positiv löneutveckling och det är nyttigt att konkurrensutsätta den kommunala omsorgen. Det stimulerar och kommer att på sikt ge nöjdare brukare och personal.

Det ska också framhållas att jag inte vill förordna den ena framför den andre. Jag anser i motsats till Kicki att det kan vara stimulerande att bägge parter kan finnas sida vid sida och vara ett alternativ för både brukare och personal att välja emellan.

I övrigt hänvisar jag till SKAF:s utredning angående alternativa vårdgivare, där mina påståenden ovan är bekräftade. Meningen var att denna utredning skulle delges den socialdemokratiska partikongressen, men publikationen ansågs tydligen för farlig att publiceras och förpassades av partiledningen till papperskorgen.

JONAS CARLGREN (M) ORDFÖRANDE I OMSORGS- NÄMNDEN I HEDEMORA.

Mer läsning

Annons