Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ömsom sol och regn

Annons

Sedan någongång på 1890-talet har det funnits en väderstation i Övermo och sedan 1993 är det paret Janne och Rigmor Landin som rapporterar till SMHI två gånger per dygn.

- Vi har ansvaret för en så kallad klimatstation och mäter temperaturen och nederbörden och raporterar också om åska, dimma eller andra avvikelser, berättar Janne Landin.

På väggen i köket hänger den digitala termometern och direktuppkopplingen till SMHI:s stordator i Linköping där alla rapporteringar från hela Sverige samlas och används i prognosarbetet.

- Förr fick man gå ut och läsa av temperaturen från tre kvicksilvertermometrar i väderstationen, men nu behöver jag bara gå ut om det varit nederbörd, fortsätter Janne Landin som varje dag följer alla väderleksprognoser han kan på tv och internet.

När det gäller årets sommar så har Rigmor precis sammanställt alla fakta för juni och juli månad och skickat in till SMHI.

- Om man jämför i år med förra året så har det under juni och juli regnat 185,6 millimeter i år mot 116,4 mm samma period förra året.

- Men man måste komma i håg att det här är en rapport från vår trädgård. Förra året haglade och regnade det som sjutton cirka 800 meter här i från och när vi kom hem och skulle mäta hade det nästan inte kommit någonting här, skrattar hon.

Soltimmar är alltid populära, inte minst i tv där dock Leksands och Dalarnas medverkan i solligan är mycket blygsam.

- Vi mäter inte antalet soltimmar här, men privat brukar jag i alla fall skriva upp om det är en solig dag eller inte, så lite koll har vi, säger Rigmor Landin.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons