Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ompröva beslutet att dra in de fria skolskjutsarna

Annons

Borlänge kommuns högstadieskolor har valt att profilera sig, det är något som vi i centerpartiet tycker är bra.

Elever som har ett speciellt intresse kan välja att utöva det i skolan och de allra flesta som går i profilklasser tycker det är toppen. Vi vill gärna att alla barn i kommunen också i fortsättningen ska kunna välja sin profil på samma villkor.

Men vi är oroliga för att elevens valfrihet försämras med det beslut som barn- och skolnämnden har tagit, om att dra in de fria skolskjutsarna (tyvärr var centern inte närvarande på det mötet).

De barn som redan har rätt till skolskjuts eftersom deras hemskola ligger flera kilometer bort, borde få busskort när de väljer en annan skola inom kommunen. Enligt skollagen är inte kommunen skyldig att betala annat än till hemskolan, men vi tycker att man ska fortsätta vara generös och tolka lagen som man gjort hittills. Annars finns risken att familjer av ekonomiska skäl inte kan låta sina barn fortsätta eller börja i profilklasser.

Vad är merkostnaden för att åka mellan Gylle och Maser-skolan eller mellan Mjälga och Forssaklack?

Kan det vara någon alls efter-som det ligger inom samma zon?

Varför har skolskjutsarna blivit så dyra det senaste året? Hur stor blir besparingen egentligen för nämnden med det här beslutet?

Det är några frågor som centerpartiet och många andra har.

Borlänge kommun planerar att bygga nya bostäder i Torsång och Ornäs för att fler ska flytta till kommunen. I många andra sammanhang lyfts också de vackra omgivningarna med alla byar och boendemiljöer fram. Med det beslut som tagit i nämnden försvåras möjlighet-erna för barnfamiljer att bo utanför centrum. Det är något som vi i centerpartiet inte tänker ställa oss bakom.

Vi tycker det vore bäst om beslutet omprövades av följande orsaker:

3 Familjer, vars barn redan har rätt till skolskjuts ska inte behöva betala för att barnen väljer en annan högstadieskola inom Borlänge

3 barn i åk 6 har redan valt att gå i profilskolor till hösten 2005

3 ingen information har gått ut till dem som redan har barn i profilklasser om att de ska betala själva till hösten

CENTERPARTIET I BORLÄNGE

Mer läsning

Annons