Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omöjligt att lagstifta bort rötägg och idioti

Annons

Lite rimfrost på mossan eller några centimeter snö gör inte att man på ett lagligt sätt kan åka snöskoter överallt. Många markägare är förtvivlade över att deras åkermarker blir förstörda av omdömeslösa snöskoterförare.

Man får inte köra snöskoter i terräng eller åkermark när snötäcket är för tunt.

Och vad är ett tunt snötäcke? Det finns inga centimeterangivelser, men om maskinen når marken är snötäcket för tunt och därmed olagligt.

Orsaken är att det föreligger stor risk för så kallade isbrännor, vilket i sin tur kan leda till att markägare går miste om inkomst från sin verksamhet. Så ska det naturligtvis inte vara.

Dessbättre är det långt ifrån alla skoterförare som beter sig illa, men den lilla klick som struntar i lagar och regler syns och hörs mest.

Vid utbildning i förarbevis för snöskoter tar vi upp just detta med varför man inte får köra på åkermark. Men utbildning löser tydligen inte alla problem. Inte heller lagstiftning, för det går som bekant inte att lagstifta bort idioti.

Svemo och anslutna snöskoterklubbar tar bestämt avstånd från all form av omdömeslös snöskoterkörning. Och tack vare snöskoterklubbars idoga arbete har den omdömeslösa klicken blivit mindre, men det finns ju alltid något rötägg kvar.

Dessvärre verkar inte dessa rötägg medvetna om att de medverkar till att snöskotertrafiken blir allt mer omgärdad av restriktioner.

De förare som struntar i regler är faktiskt de största snöskotermotståndarna, genom att de spär på de fördomar som redan finns mot snöskotern. Det gäller unga som gamla.

Okynneskörning på snöskoter är inte direkt ett ungdomsproblem, utan även gubbar 45 plus bryter lagen.

Att köra när snötäcket är tunt innebär även stor skaderisk på den egna maskinen. Och har man en så dålig skoter att man kan köra på max två decimeter snö, då är det väl dags att se över sin maskinpark. Att skaffa en som tar sig fram i snö.

PETER WIKSTRÖM, SVEMO

Mer läsning

Annons