Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omkom i kälkolycka

Annons

Olyckan inträffade i samband med ett konferensarrangemang i Stöten under senare delen av mars. Ett sällskap med konferensdeltagare tävlade i kälkåkning i det lekfulla arrangemanget "Mormors störtlopp", som anläggningen arrangerade för sina gäster.

Deltagarna tävlade på rattkälkar i mörkret i en av slalombackarna. Den enda belysning som fanns var strålkastarna från två snöskotrar, som anläggningens aktivitetsledare hade som följeekipage för att plocka upp eventuella eftersläntrare och tappade persedlar.

Leken slutade i tragedi då en av deltagarna hamnade utanför banan och åkte ut i ett parti med träd. Han skadade sig så illa att han avled.

Direkt efter olyckan inleddes en förundersökning med misstankar om vållande till annans död med grunden att det hade varit en alltför farlig aktivitet.

Nu har kammaråklagare Per-Göran Persson beslutat att lägga ner förundersökningen.

- Flera omständigheter har bidragit till olyckan och det går inte att påvisa något sådant klandervärt beteende hos någon enskild att det skulle kunna innebära straffbar oaktsamhet, säger kammaråklagaren.

Utredningen har bland annat granskat om det kan bedömas som straffbar oaktsamhet av arrangören att genomföra kälktävlingen i den mörklagda backen. Efter dödsolyckan togs kälktävlingen bort från aktivitetsprogrammet.

Vidare har utretts om ledarna under olyckskvällen borde ha avbrutit tävlingen med tanke på den dåliga sikten i snö och mörker eller med hänsyn till onykterhet bland deltagarna.

Trots den tragiska utgången anser sig åklagaren dock inte kunna styrka någon straffbar oaktsamhet i samband med olyckan.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons