Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ömhet är viktigare än pengar"

Annons

Åke "Körven" Eriksson är en välkänd person. Var han än kommer hälsar folk på honom. Och när han kommer till de äldre han möter i hemtjänsten vet alla vem det är om han säger att det är Körven som kliver på.

Sedan ett år och tre månader arbetar han på Tjärnangruppen i hemtjänsten och han trivs oerhört bra.

- Jag har lätt att få kontakt med äldre människor och jag får så mycket tillbaka, det är positivt att vara kille i det här yrket. Jag blir kompis med alla jag träffar i jobbet, säger han.

- Jag är inte ute efter pengar, det är ömheten i arbetet som är viktig.

När tidningen träffar Åke befinner han sig hemma hos Tage Isehehd, som bor i Paradiset. Det är dags för frukost och Tage sätter sig vid bordet. Under tiden förbereder Åke middagsmaten. Det ska bli sprödbakad torsk.

- Det gäller att ligga steget före, säger han.

Enligt Åke har idag de äldre möjlighet att påverka hur deras dagar ska se ut.

- Förr skulle arbetsuppgifterna följa ett visst schema. Idag kan vi sätta oss ner och ta en kopp kaffe. Ensamheten är nog det värsta för de äldre, säger han.

Han upplever att politikerna lyssnar på personalen inom hemtjänsten.

-Vi kan berätta om hur verligheten ser ut. De lyssnar på oss, för vi arbetar trots allt med människor. Om politiker följde med oss en månad skulle de se hur det verkligen fungerar och då skulle de se till att fler anställdes inom hemtjänsten.

Hans mobiltelefon ringer.

- Det var ett larm. En kollega behöver hjälp, så nu bär det av dit.

Han tycker att unga som går arbetslösa borde söka sig till hemtjänsten.

- Tänk på alla ungdomar som ligger och sover hela dagarna. Det skulle betyda så oerhört mycket för äldre om ungdomar kunde ta ut dem på dagarna. Om jag vore 25 år idag skulle jag starta en firma som erbjuder äldre snöskottning, gräsklippning och annan hjälp, säger Åke Eriksson.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons