Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omhändertagna barn

Annons

Vi från Dalarnas sjukvårdsparti har fått veta att omhändertagna barn inte har rätt till hjälp från Socialstyrelsens Personliga Ombud.

Barn under 15 års ålder som tvångsvårdas har i dag inte heller någon egen överklaganderätt. Den juridisk hjälp de kan få i form av offentligt biträde är ofta mycket bristfällig och ges dessutom bara i vissa fall.

Vi vill att omhändertagna barn och barn med psykiska problem ska få full rätt att använda sig av Socialstyrelsens personliga ombud.

Vi vill också att alla omhändertagna oavsett ålder även ska få rätt att själva överklaga de beslut som berör dem. Vi behöver stärka rättssäkerheten i Sverige för utsatta över huvud taget. Självklart kommer vi att fortsätta vårt arbete för att få till stånd en äkta patienträttighetslag, som ger de sjuka rätt att överklaga biståndsinsatser eller bristen på biståndsinsatser inom hälso- och sjukvården. Överklagningsrätten ska som vi ser det kunna ske som förvaltningsbesvär till länsrätten och kammarrätten.

Enligt vår enkla mening är det hög tid att skapa en rättighetslag för alla sjuka. Varför ska samhällets ansvar vara lägre för sjuka än för andra?

KEN SWEDENBORG, INGRID GESTER, INGVAR NIILIMAA, INGA-LIS ERIKSSON DALARNAS SJUKVÅRDSPARTI

Mer läsning

Annons