Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omdömeslöst handlande

Annons

Vid halv fyratiden på torsdagsmorgonen försvann ynglingen från en stuga vid Gubbmyren där han bodde tillsammans med några jämnåriga kamrater. En timme senare larmades polisen då kamraterna var rädda att det hänt ynglingen något.

Ett stort fjällräddningspådrag drogs igång. Ett drygt tiotal poliser kallades in i spaningarna liksom ett antal skoterburna fjällräddare. En helikopter flögs upp från Stockholm och ett 20-tal personer var engagerade i spaningarna efter ynglingen. Flera polispatruller avpatrullerade vägarna och skoterpatruller från fjälllräddningen genomsökte Gubbmyrsområdet efter spår. Poliser tillkallades från hela norra Dalarna och alla polisiära resurser togs i anspråk.

- Vi misstänkte att det hade hänt honom någonting eftersom han hade gett sig ut berusad i det kalla vädret och snålblåsten, säger polisman Göran Tenn.

Efter sex timmars spaning kunde dock fjällräddningspådraget avslutas. Då fick polisen i Sälen rapport om att ynglingen hade dykt upp hos sin far i Munkfors i Värmland.

- Han har berättat att han sedan han gått ett par mil fått lift till Malung där han tog en buss mot Värmland. Orsaken till att han lämnade sina kamrater var att de hade blivit osams, säger Göran Tenn, som är mycket kritisk mot det omdömeslösa sätt många fjällturister uppträder på.

- Det här orsakar inte bara stora personella insatser utan det kostar också massor av pengar helt i onödan, säger Göran Tenn.

Polis och räddningstjänsten hade all anledning att befara att det hänt den försvunne ynglingen något eftersom han inte kom tillbaka till stugan. Det har ju hänt tidigare att personer har dött sedan de irrat omkring i fjället. Sådana här "onödiga" händelser ökar i Sälen har polisen noterat.

- När vi får ett sånt här larm måste man alltid ta det på allvar och sätta in de resurser vi har. Om vi inte skulle göra det skulle det bli en förödande kritik om man skulle hitta en försvunnen människa död, säger Göran Tenn.

Han har inte någon som helst förståelse över att man kan bete sig på ett så "korkat" sätt som den här ynglingen gjorde.

- I nästan samtliga såna här fall rör det sig också om berusade personer. Det är ytterst ovanligt att någon nykter person orsakar ett fjällräddningspådrag av det här slaget, säger Göran Tenn.

Efter händelsen i går morse kan det konstateras att de som beter sig på det här sättet är väldigt nonchalanta, när de inte tänker efter.

- Och jag förstår inte att de inte begriper att ett sånt här handlande är omdömeslöst, säger Göran Tenn.

Men tur i oturen är ändå att den helt "onödiga" fjällräddningsaktionen slutade lyckligt.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons