Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggnad skapar konflikt

Annons

Star är för litet när det kommer storfilmer och därför har kultur- och fritidsnämnden träffat en uppgörelse med Björnbiografer som ger bion rätt att nyttja lokalen.

Uppgörelsen ska också trygga Ludvika Filmstudio och Ludvika Teaterförenings verksamhet.

Konflikten var tidigare högljudd när föreningslivet försökte stoppa bioplanerna och där den allvarligaste kritiken kom från Lennart Berg, ordförande i styrelsen för Ludvika teaterförening. Berg var den förste som uppmanade Henriksson att avgå.

Förslaget innebär att Björnbiografer ska betala tio procent, minus moms, på biljettintäkterna.

Fylls Avenys 394 platser får kommunen in runt 3 000 kronor i hyra men kommer det 20 personer så blir det 150 kronor i hyra. Föreningslivet betalar jämförelsevis 2 000 per kväll och kommersiella arrangemang får lägga ut 4000 kronor.

Detta innebär att Björnbiografer fått tillgång till en stor chans men också garderat sig om filmen inte drar storpublik.

Uteblir publiken och storfilmerna så kommer driftskostnaderna att överstiga kommunens hyres-intäkter.

Björnbiografer har redan det mest förmånliga hyresavtal någon har i Ludvika kommun.

Kommunens internhyra för biografen Star var, när det guldkantade tio år långa avtalet slöts, 810000 per år. Fram till den sista december 2012 ska Björnbiografer betala 228 000 per år och då ingår städning som Folkets huschefen värderar till strax över 90000 kronor.

När NLT av tillförordnade förvaltningschefen Tommy Molin begär ut alla handlingar som finns vid kultur- och fritidsförvaltningen som rör ombyggnaden i Avenyn och Björnbiografer upprättades det en handling samma dag. Därefter återkom Molin med beskedet att det enda dokument som finns är beslutet i nämnden den 20 december. Han fann också att en rad fakturor kommit till Folkets huschefen Leif Svensson.

Svensson bekräftar detta och konstaterar att han inte har en krona i budget att betala dem med.

Svensson och vaktmästarna berättar därefter hur Ingvar Henriksson hotat och styrt och ställt för att vaktmästarna skulle jobba med ombyggnaden. Han gick till ock med så långt att han hotade med att själv rycka ut om de inte gjorde jobbet och då blev det genomfört.

Vaktmästarna uppfattar det som att de arbetat kvittolöst åt Björnbiografer.

Det är relativt omfattande ingrepp som skett i anpassningen av maskinrummet med upptagna väggar, el- och ventilationsarbeten för att det ska bli tillgängligt för Björnbiografer. Därtill har en olycka inträffat som slutade lyckligt då en motvikt rasade i samband med uppsättningen av biohögtalare. Detta skadade scengolvet i Aveny.

Hittills har Leif Svensson fått sex räkningar på sammanlagt 15416 kronor men det återstår stora räkningar från ventilation, el och scenreparationen.

Björn Wallgren som driver bion i Ludvika vill inte kommentera vad han har för uppgörelse med kommunen och inte med vem.

Nämndordförande Ingvar Henriksson (s) förklarar avsaknad av avtal och dokumentation så här:

- När man bygger om och anpassar en anläggning så betalar av hävd fastighetsägaren. Är det speciella kostnader som uppstår som hänger samman med den som hyr så står denne för detta. Björn står för maskiner och ljudanläggning.

- Kultur och fritid står därför för ombyggnaden av maskinrummet eftersom tekniska kontoret inte har pengar till det.

Vem ska betala räkningarna efter olyckan på scen?

- Räkningarna får kultur och fritid betala och sedan blir det en diskussion med Björnbiografer. Vem som i slutänden betalar vet jag inte i dag.

Folkets huschefen Leif Svensson säger att han inte har några pengar att betala med utan har lagt räkningarna på hög?

- Det är mycket Leif Svensson inte haft pengar till om man tittar i hans budget. Han har ett minus på en halv miljon men kultur- och fritidsnämnden har en budget, så han klarar sig i alla fall. Han behöver inte oroa sig, säger nämndordförande Ingvar Henriksson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons