Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om några år ses tabbarna som skitsaker"

– Det är väldigt tråkigt, men det var oundvikligt, säger Leif Nilsson (S), kommunalråd i Smedjebacken och ordförande i Region Dalarna.

Annons

Han konstaterar att Håkan Juholt utsatts för ett fruktansvärt mediedrev.

– Om det handlat om sakfrågor hade det varit en sak, nu har det framför allt handlat om personfrågor.

– Han gjorde sina tabbar men när vi ser tillbaka på det här om några år kommer nog många av dem att betraktas som skitsaker som blev väldigt förstorade. Det han sa i Sälen (om Sverigedemokraterna och partiets påstådda uppgörelse med regeringen om försvaret) var en bagatell. Det var nog de där 160 000 kronorna i hyresbidrag som retade folk. Men i det fallet tror jag inte att han var medveten om att han hade gjort fel, i så fall hade det städats bort.

Leif Nilsson befarar att det kan bli svårt att få fram en ny partiledare. Många kommer att tacka nej för att de känner att de inte klarar medietrycket.

Nilsson hör inte till dem som förespråkar en öppen process när en ny ledare ska utses.

– Socialdemokraterna är ett brett parti med många falanger och viljor, vänster och höger, landsbygd och stad. Med en öppen process är det risk för att man klöser ögonen ur varandra.

– Jag vill ha en extrakongress så fort som möjligt och att valberedningen plockar fram en kandidat. Det är väldigt ont om tid, vi måste börja jobba inför valet 2014.

Mer läsning

Annons