Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olofsson försvarar Systembolaget

Annons

Förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten, konstaterar EU:s domstol i sin dom i dag. Men näringsminister Maud Olofsson (c) lovar att försvara Systembolaget med skatteregler.

Både finansminister Anders Borg (m) och näringsministern vill ta krafttag för att motverka de effekter dagens EU-domslut kan få.

Borg tänker ligga i hårt för att få in alkoholskatt i lika hög grad som tidigare: Regeringen ska kraftfullt och kreativt hitta metoder för att skatt på privatimporterad alkohol verkligen betalas.

Även näringsminister Maud Olofsson (c) slår vakt om Systembolaget.

Klas Rosengren, som importerade spanskt vin 2004 av rena principskäl och varit statens motpart i EU-domstolen, var emellertid gladare än Olofsson.

Inte oväntat berömmer han domslutet.

TT: Ska du korka upp en av flaskorna nu då?

Många befarar dock att Sveriges punktskatt på privatimport kommer att minska den ekonomiska vinsten av privatimport. I en annan EU-dom, från förra året, slås nämligen fast att man måste transportera alkoholen själv för att slippa betala alkoholskatt i sitt hemland. Och skillnaderna i pris på vin och sprit inom EU uppges till största delen bero på skilda alkoholskattenivåer.

Men Kari Sjöblom som driver familjeföretaget Vinboden som importerar alkohol via internet påpekar alltså att det med de väldigt låga priserna i Tyskland ändå kommer att bli lönsamt.

Men advokaten Ola Wiklund, som är ombud för många av de personer som importerat sprit över nätet genom Grupptalan för privatimport, ser dagens EU-dom som ett bakslag för regeringens hållning.

Wiklund är också ombud för logistikföretaget Locadi som gått i konkurs sedan staten stoppat privatimporten.

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt i Stockholm, överraskades av domen.

Enligt domstolen är förbudet mot privatimport "en obefogad kvantitativ restriktion av den fria rörligheten för varor". Förbudet är enligt domstolen inte proportionerligt och inte ändamålsenligt för att minska alkoholkonsumtionen och att skydda ungdomar mot alkoholens skadeverkningar.

Det hindrar dock inte Statens folkhälsoinstitut från att hälsa dagens dom med besvikelse:

Domen ska vara vägledande för svenska domstolar när de prövar förbudet för privatpersoner att importera alkohol på annat sätt än då man själv transporterar in varorna, så kallad resandeinförsel.

TT

Mer läsning

Annons