Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olmert villig tala med arabledare

Annons

Israels premiärminister Ehud Olmert är villig att träffa arabiska statschefer för att diskutera den saudiska fredsplan som Arabförbundet har ställt sig bakom.

Olmert gjorde sitt utspel under en presskonferens med den gästande tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Vid veckans toppmöte i Riyad i Saudiarabien återupplivade Arabförbundet den fem år gamla saudiska plan som erbjuder Israel normala relationer med arabstaterna på tre villkor: Israel måste utrymma alla de områden landet ockuperar sedan 1967 års krig, gå med på att en palestinsk stat skapas och samtycka till en "rättvis lösning" för de palestinska flyktingarna.

Olmert sade att det finns positiva inslag i planen. Han sade på söndagens presskonferens att "moderata arabiska stater anförda av Saudiarabien" vill engagera sig aktivt i försöken att nå fred mellan Israel och palestinierna.

Det var oklart var Olmert hade tänkt sig att mötet skulle hållas, eller vem som formellt skulle stå som värd. Nyhetsbyrån AFP tolkade honom som att han uppmanade Saudiarabien att ta initiativ till mötet och inbjuda Israel att delta.

Medan Olmert slår an en försonlig ton är andra israeliska ledare mer avvisande till den saudiska fredsplanen. I praktiken är Olmerts ställning på hemmaplan så bräcklig efter det misslyckade Libanonkriget i somras att hans handlingsutrymme för djärva fredsinitiativ är starkt begränsat.

I lördags sade Ehud Olmert att han är öppen för fredssamtal med grannlandet Syrien efter "kontakter på låg nivå" mellan de två länderna.

Enligt Time har Syriens president Bashar al-Assad sagt att han är villig att återuppta förhandlingarna.

TT

Mer läsning

Annons