Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olmert vill bojkotta nya regeringen

Annons

Premiärminister Ehud Olmert uppmanade på söndagen världen att förena sig med Israel i en årslång bojkott av den nya palestinska regeringen.

Dess plattform är "mycket problematisk", sade Olmert.

Mellanösternkvartetten _ USA, EU, FN och Ryssland _ fryste biståndet till palestinierna sedan Hamas bildat regering efter sin valseger förra våren. Motiveringen var att Hamas vägrade avstå från våld, erkänna Israel och respektera gångna fredsavtal.

Regeringen har representanter för islamistiska Hamas, det mer måttfulla al-Fatah samt även småpartier och partiobundna. Den godkändes i lördags av det palestinska parlamentet och svors in av president Mahmud Abbas.

Norge upphävde omedelbart bojkotten av palestinierna. Sveriges utrikesminister Carl Bildt var mer tveksam. "Det är min förhoppning att vi ska kunna återuppta samarbetet", förklarade han i ett pressmeddelande.

EU betonar att kraven från kvartetten kvarstår: den palestinska regeringen måste erkänna Israel och ta avstånd från våld. "EU kommer noggrant att utvärdera den nya regeringens och dess ministrars plattform och handlingar", förklarade EU-ordföranden Tyskland.

USA tog fasta på att Hamas' Ismail Haniya, som sitter kvar som palestinsk premiärminister, i sitt tal sade att palestinierna även i fortsättningen har rätt att göra väpnat motstånd.

De fredstrevande formuleringar som president Abbas (al-Fatah) lade in i sitt tal i lördags räckte inte.

Abbas sade att fredsförhandlingar med Israel är nödvändiga.

Olmert har lovat att hålla kontakt med Abbas. Men på söndagen sade han att relationen ansträngs ytterligare av att han accepterar att dela makten med Hamas, som ligger bakom mängder av självmordsattentat mot Israel.

TT

Mer läsning

Annons