Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle satsar på svenska trävaror

Annons

Olle Stendahl började sin karriär som jägmästare 1964.

- Jag var anställd i Domänverket och arbetade under 60-talet med forskning och utveckling om mekanisering av skogsbruket, berättar Olle. Domänverket hade egna utvecklingsavdelningar och Domänverkets tekniska avdelning sysselsatte 20 personer när jag tog över ansvaret för den 1970.

Framför allt sysslade avdelningen med att analysera och testa framtidens avverkningssystem vid en försökspark.

- Det var en spännande utveckling som inleddes då, och som resulterade i världsledande teknik i skogen.

1973 fick Olle en helt ny uppgift av Domänverkets generaldirektör Folke Rydbo:

- Jag fick starta Domänverkets konsultbolag Swedforest och marknadsföra konsulttjänster på en internationell marknad. Vi hade mycket kompetens som var efterfrågad och bolaget fick en positiv utveckling.

Det krävdes dock ett oerhört engagemang och resande för Olles del.

- Men när jag ser tillbaka minns jag med glädje alla nya miljöer och människor jag mötte. Och så förstås de tillfällen då vi tog hem en affär i internationell konkurrens.

Efter ett kort mellanspel i Svenska Torv bosatte sig sedan Olle 1986 i Thailand.

- Jag var där för Swedforests räkning och ledde ett skogsenergiprojekt som syftade till att planera energiskog och vedeldade kraftverk. Det var spännande och lärorikt. Inte minst att sätta sig in i hur thailändska bönder resonerade inför möjligheten att plantera skog i stället för traditionella grödor. Även om energiskogen kunde skördas efter tre-fyra år, var det ett tidsperspektiv som för dem var oändligt långt.

1988 flyttade Olle till Alfta. Han hade tackat ja till att bli utvecklingschef för finskägda FMG/Timberjack - världens största skogsmaskingrupp med fabriker i Europa, USA och Kanada.

- Det var ett perfekt jobb för mig med mina erfarenheter. Men efter några år flyttades ledningsgruppen där jag ingick till Finland, och det ville jag inte ställa upp på.

Istället började Olle jobba som vd för träindustrins branschforskningsinstitut Trätek.

- Ett spännande jobb, men tufft, eftersom Trätek behövde förnyas och bygga upp både kompetens och förtroende hos industrin. Men med stöd från industriledare som trodde på oss lyckades vi vända utvecklingen och Trätek producerade under 90-talet många resultat som bland annat lade grundet för det träbyggande som nu tagit fart. Vår forskning om brandsäkring ledde till att byggnormen ändrades och att träkonstruktioner i höga hus åter accepterades.

1998 lämnade han vd-jobbet och har sedan dess varit konsult till och från, samt agerat som projektordförande i Invest in Swedens Wood-projekt.

- Det är i första hand nya industrietableringar, typ Tomokohus eller KLH:s projekt i Orsa, men också långsiktiga samarbetsavtal för produktutveckling och marknadssamarbete vi sysslar med, berättar Olle, som också har uppdrag i styrelsen för Norrskogs Forskningsstiftelse.

Mer läsning

Annons